Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Hidegháborús gyakorlatot idézett fel a NATO

2016.06.24. 06:30

Autópályára szálltak le az amerikai légierő A-10-es vadászgépei Észtországban, nem messze az orosz határtól – írta a CNN. A jägalai landolást nem műszaki okok kényszerítették ki, hanem olyan gyakorlatot  végeztek, amelyre az elmúlt 30 évben nem volt példa, csak a hidegháború idején volt megszokott a szovjet blokk közelében.

Az amerikai légierő nyugalmazott ezredese, John Venable szerint ilyen típusú – a repülőterek megsemmisülése esetén indokolt – leszállás a NATO balti tagjainak orosz megtámadásakor merülhet fel.

A volt tiszt szerint Oroszország Észtország, Lettország és Litvánia érdekeit sértheti. Korábban az orosz külügyminiszter kijelentette: alaptalanok az állítások, hogy Oroszország veszélyeztetné egy NATO-tagállam biztonságát, az észak-atlanti szövetség csupán azért hangoztatja ezt, hogy megalapozza az amerikaiak térségben meglévő katonai erőinek megerősítését.

Az érvet az ukrajnai helyzet szolgáltatja Washingtonnak, miután Oroszország 2014 tavaszán annektálta a Krímet és nem hivatalosan támogatja a fegyveres felkelőket Kelet-Ukrajnában.

A NATO a múlt héten jelentette be, hogy újabb egységeket telepít a Baltikumba és Lengyelországba. Az amerikaiak európai haderőinek főparancsnoka Ben Hodges korábban azt nyilatkozta, a NATO jelenlegi erőivel nem lenne képes megvédeni keleti tagországait egy orosz támadás esetén.