Robbanás és lövöldözés az isztambuli reptéren, 42 halott

000 CK166
2016.06.28. 21:25 Módosítva: 2016.06.29. 16:06
  • Kedd este több robbanás történt az isztambuli Atatürk reptéren, három öngyilkos merénylő terrortámadásáról lehet szó.
  • A merénylők Kalasnyikovval lövöldöztek, ezután felrobbantották magukat.
  • Az Iszlám Állam felelős a terrortámadásért.
  • A merényletben 42-en meghaltak, 239-en pedig megsebesültek.
  • Az isztambuli magyar főkonzulátus szerint nincs magyar áldozata és sérültje a robbantásoknak.

Terrortámadás történt kedd este az Atatürk reptéren Isztambulban – jelentette a CNN Turk. Három öngyilkos merénylő támadott, majd felrobbantották magukat.

Az Iszlám Állam a felelős a történtekért, ezt a hírt a török kormány megerősítette. 

A török hatóságok szerint 42 halottja van a merényleteknek, és 239-en sebesültek meg.

Egy kínai, egy jordániai, egy tunéziai, egy üzbegisztáni, egy iráni egy ukrán, két iraki és öt szaúd-arábiai áldozatról lehet tudni, a többi halálos áldozat török. 

A robbantások előtt lövöldözés is volt a reptéren:

Az egyik terrorista a nemzetközi terminál bejáratánál tüzet nyitott egy Kalasnyikovval, majd felrobbantotta magát.

Egy rendőrség ezután lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A merénylők ezt követően hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert. Itt megnézheti, hogy az egyik térfigyelő kamera hogyan rögzítette az egyik robbantást.

Itt egy videó az egyik robbanásról:

Az egyik robbanás a terminál előtt, a járdán történt, a második a biztonsági kapunál a reptér bejáratánál.

A szemtanúk szerint egy önfeláldozó rendőr sok életet menthetett meg azzal, hogy az első robbantás után a másik merénylőhöz szaladt, és leteperte, nem engedte, hogy bemenjen reptér belsejébe. A bomba ugyan felrobbant, de a merénylő nem jutott be. A rendőr minden bizonnyal meghalt.

A reptér épületén belül nem történt robbanás.

Mentőkkel, taxikkal vitték el a sérülteket

A CNN Turknek szemtanúk arról számoltak be, hogy rengeteg mentőautó tartott a reptérre a robbanás után, és taxikkal is szállították el folyamatosan a sérülteket a helyszínről, és az utasok is menekültek.

Eleinte csak 3-4 orvos volt a helyszínen, de folyamatosan érkeztek a mentők és a rendőrök. A hatóságok lezárták a repülőteret, felfegyverzett török biztonsági erők fésülték át a környéket.

A reptéren készült videón az látható, hogy a robbanás után az emberek a földre vetették magukat:

Nincs magyar sérült

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. 

A támadást követően több Isztambulba érkező repülő sem tudott leszállni, köztük a Turkish Airlines TK1038 járatszámmal Budapestről Isztambulba tartó járata sem. Ezt a járatot, mely 20:36-kor szállt fel Ferihegyről Ankarába irányították át – írta az Airportal. A Budapestről induló járat magyar idő szerint 22:41-kor biztonságban leszállt Ankarában. 

Egy Isztambul és Budapest közötti délutáni járatot törölt a Turkish Airlines légitársaság, de a többi járat közlekedik a magyar főváros és a török nagyváros között – mondta az Budapest Airport helyettes szóvivője szerda reggel. 

Az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált egyébként a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.

Bakondi így nyugtatja meg a magyarokat

A magyar kormány döntése értelmében soron kívüli biztonsági protokollellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc-repülőtéren azért is, hogy megnyugtassák a magyar állampolgárokat és a nemzetközi járatokkal érkező külföldieket - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Budapesten.

Rövid időn belül már a második, repülőteret érintő, súlyos áldozatokkal járó, öngyilkos merénylők által végrehajtott támadásról van szó, ezért az európai biztonságért felelős szolgálatok között intenzív egyeztetés és információcsere zajlik - mondta.

Szijjártó: Nem változtatunk Törökország besorolásán

A külgazdasági és külügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, Törökország utazási besorolásán nem változtatnak, az ország jelenleg a második kategóriában van, ami azt jelenti, hogy fokozott óvatosságra intik az utazókat. Több európai uniós tagállam szintén nem változtatott a jelenlegi besoroláson. Szijjártó egyébként a történtek miatt Isztambul helyett Moszkván keresztül érkezett vissza Magyarországra.

Folyamatosak a terrortámadások

Isztambulban az elmúlt hónapokban egymást követik a robbantások. Tavaly december végén egy másik reptéren, a Sabiha Gökçen nemzetközi repülőtéren történt robbanás. Akkor többen megsérültek és egy takarító meghalt. 

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a mostani reptéri robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával.

A külügy óvatosságra inti az utazókat

Óvatosságra kéri a török nagyvárosba készülő és ott tartózkodó magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Az eseménnyel kapcsolatosan szükség esetén az isztambuli főkonzulátus a +90 533 375 8715-ös telefonszámon érhető el.

Az isztambuli nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatok forgalma fokozatosan áll helyre, ezért a konzuli szolgálat azt kéri a magyaroktól, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak légitársaságuknál, utazási irodájuknál, hogy járatuk a jelzett időpontban közlekedik-e.

Feltétlenül javasolják, hogy isztambuli tartózkodásuk során kerüljék el a zsúfolt helyeket, tömegrendezvényeket és kövessék a helyi hírközlés tájékoztatását. A Törökországban tartózkodó vagy oda utazni kívánó magyar állampolgároknak javasolják, hogy regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport