Párizs sem híve a skót bennmaradásnak

2016.06.29. 19:48 Módosítva: 2016.06.29. 19:48

Spanyolország mellett Franciaország is egyértelművé tette szerdán, hogy ellenezné, ha a Brexitet ellenző Skóciával tárgyalások indulnának arról, hogyan maradhatna a az EU tagja Nagy-Britannia kilépése esetén is.

A spanyol kormányfő kijelentette, bizonyos benne, hogy ezt mindenki ellenezné, mert ha „az Egyesült Királyság megy, akkor Skóciának is mennie kell” – írta a BBC.

Skócia – ahol a múlt heti népszavazáson 62 százalék szavazott a bennmaradásra – a Brexit miatt felvetette, hogy két év után ismét népszavazást tartana az ország Nagy-Britanniától való elszakadásáról, hogy független országként maradhasson az EU tagja – lényegében automatikusan, de legalábbis rendkívül gyorsan.

Ezt azonban Mariano Rajoy spanyol kormányfő rögtön kifogásolta, ezzel valójában Katalóniának üzenve: a Spanyolországtól elszakadni vágyó terület nem számíthat EU-tagságra függetlensége esetén.

Skóciának nincsen felhatalmazása arra, hogy az EU-val tárgyaljon – közölte Rajoy, hozzátéve, hogy ennélfogva Spanyolország kizárólag az Egyesült Királyság kormányával hajlandó megbeszéléseket folytatni a Brexit kapcsán.

Szerdán a francia elnök, Francois Hollande nyilatkozott úgy, hogy nem lehet szó Skóciával előzetes tárgyalás. Márpedig ilyen csak az EU-tagok teljes egyetértésével folyhatna.

A skót miniszterelnök közölte, nem lepte meg Rajoy nyilatkozata. Ennek ellenére Nicola Sturgeon igyekszik minél hallhatóbbá tenni a hangját Brüsszelben.Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz mellett találkozott az Európai Bizottság elnökével is. Jean-Claude Juncker közölte, „Skócia jogot nyert arra, hogy meghallják Brüsszelben”, erre ő készen áll. Ugyanakkor Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem tartotta időszerűnek, hogy találkozzon a skót miniszterelnökkel.

Ellentét azonban nincsen Juncker és Tusk között, mindketten elmondták, „nem áll szándékukban beavatkozni Nagy-Britannia belügyeibe.” Londonnak azonban láthatóan nincsen ellenére a skót kormányfő aktivitása. A posztjáról szeptember 2-val távozó brit kormányfő szerint örömteli, hogy Sturgeont fogadták Brüsszelben. Ugyanakkor David Cameron elmondta, az EU-nak az Egyesült Királyság a tagja, a tárgyalásoknak ebből kiindulva kell folyniuk.