Obama ellen szervezkedett a volt NATO-főparancsnok

2016.07.01. 22:12

Barack Obama ellen szervezkedett Philip Breedlove, a NATO európai erőinek nemrég leköszönt főparancsnoka, derült ki miután feltörték a tábornok Gmail-fiókját. Az erről szóló dokumentumokat a DC Leaks nevű új oldal tette közzé, ami egy olyan adatbázis, ahová közügyek iránt érdeklődő hackerek töltik fel befolyásos személyek magánlevelezéseit.

A kiszivárgott levelekből kiderül, hogy Breedlove 2014-ben az Egyesült Államok korábbi külügyminiszterével, Colin Powell-lel szorgalmazott találkát, és kért tanácsot azügyben, hogyan gyakorolhatna nyomást az elnökre, hogy határozottabban lépjen fel Oroszországgal szemben.

Breedlove már korábban is beszélt arról, hogy a NATO-nak nincs terve arra, hogy mit csináljanak, ha az orosz hadsereg beavatkozik Ukrajnában, majd később már arról, hogy fel kéne fegyverezni az országot Moszkva beavatkozása miatt. Elismerte, hogy Obamának abban igaza van, hogy ez talán ronthat a helyzeten, és talán több vérontásra adhat okot, de már akkor arra figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek semmit, akkor is csak romlani fog a helyzet.

A 60 éves Breedlove – Powell mellett – több akadémikussal és nyugalmazott katonai tisztviselővel is levelezett. Például Wesley Clark volt amerikai tábornokkal és Phillip A. Karber egykori Pentagon-tisztségviselővel, akik hozzá hasonlóan látták az ukrajnai konfliktust.

A tábornok idén is aggódva szólalt fel Putyin katonai beavatkozásai miatt, amikor márciusban arról beszélt, hogy Moszkva fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására. Szerinte ma már Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot, hiszen semmilyen katonai haszna sincs, egyetlen célja a lakosság terrorizálása, hogy minél többen keljenek útra.

Azt mondta, hogy amíg korábban valódi menekültek indultak útnak nyugalmasabb területek felé, addig mára már a terroristák használják ki a népvándorlást, hogy megvalósíthassák céljaikat. Breedlove szerint ez az oka annak, hogy az Iszlám Állam beszivárog, és „rákként terjed” a menekülthullámban.

Breedlove tábornokot 2013 februárjában jelölte ki a NATO európai főparancsnokának Obama, akinek az eredeti jelöltje az a John Allen lett volna, aki felesége betegségére hivatkozva inkább visszavonult a katonai szolgálattól. Breedlove idén májusban köszönt le a vezetői posztjáról, és július elsején, pénteken nyugállományba vonult. A kiszivárgott emaileket egyelőre nem kívánta kommentálni. (via)