Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

A kanadai kormányfő szivárványszínű zászlóval vonult fel a torontói Pride-on

2016.07.04. 09:24

Justin Trudeau az első olyan hivatalban lévő kanadai kormányfő, aki részt vett a torontói melegfelvonuláson, írja az MTI. A 2015 novembere óta kormányzó miniszterelnök a délkelet-kanadai nagyvárosban egy szivárványszínű zászlót lengetve vonult utcára.

A 44 éves kormányfő házas, és három gyermek édesapja. Lazacszínű ingben és fehér farmerben jelent meg a több tízezer látogatót vonzó rendezvényen, szelfiket készített és kezet rázott az út szélén állókkal. Mellette volnult Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter, John Tory torontói polgármester és Kathleen Wynne, Ontario tartomány első bevallottan leszbikus kormányfője. 

A színes parádén egyperces csenddel emlékeztek meg a három héttel ezelőtt egy orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás 49 áldozatáról.

"Ki kell nyitnunk a szánkat, ha intoleranciát és diszkriminációt látunk" - mondta Trudeau a felvonulás kezdetekor. Szerint nem kellene  olyan nagy dolognak lennie annak, hogy egy kormányfő is jelen van egy ilyen parádén, mostantól kezdve pedig nem is lesz nagy dolog. A Liberális Párt élén álló kanadai kormányfő szerint az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai ugyan már jelentős előrelépéseket tettek jogaik védelme érdekében, de sok még a feladat. Trudeau elmondta azt is: kormánya fontolóra vette annak lehetőségét, hogy a személyazonosító okiratokban a nem meghatározásakor a férfi és nő mellett feltüntetik a "semleges" opciót is.

A torontói melegfelvonulást rövid időre megakasztotta a feketékkel szembeni erőszak ellen kampányoló Black Lives Matter mozgalom aktivistáinak ülősztrájkja a parádé útvonalán. A tüntetés azonban békésen lezajlott, és a menet folytathatta útját