Telefonos applikációkon folyik a szexrabszolga-kereskedelem az Iszlám Államban

2016.07.06. 19:57

Szűz. Gyönyörű. 12 éves. Az ára elérte a 12500 dollárt, és hamarosan elkel

- így szól a Telegram nevű applikáción egy szexrabszolgát árusító, arab nyelvű, titkosított bejegyzés. A hirdetést egy aktivista osztotta meg az AP hírügynökséggel. Az internet alapú telekommunikációt mesterien alkalmazó ISIS a szexrabszolga-kereskedelmet is applikációkon keresztül szervezi, derül ki a Associated Press anyagából.

A titkosított bejegyzést kiszivárogtató aktivista a kurd etnikumhoz tartozó, jazidi népcsoport tagja. A jazidiak falvait az Iszlám Állam 2014-ben rohanta le, foglyul ejtve több ezer nőt és kislányt. Ma körülbelül 3000-en vannak fogságban az Iszlám Állam területein, a barbárságot a modern technológiai vívmányokkal ötvözve adják-veszik őket, mint az állatokat.

A rabszolgákról adatbázisokat tartanak fenn, bennük a fotóikkal és a tulajdonosaik nevével, így nem tudnak átjutni az ISIS ellenőrzőpontjain, gyakorlatilag bármely ISIS-harcos ellenőrizheti őket.

A terrorszervezet hadi sikertelensége és területvesztései miatt egyre kíméletlenebbül sanyargatja a fennhatósága alatt álló embereket.

A Kurd Regionális Kormányzat szerint az erőfeszítések ellenére csökken a kiszabadított rabszolgák száma, mivel az Iszlám Állam egyre szigorúbban lép fel a csempészek és szökevények ellen, valamint apadnak a nők visszavásárlására fordítható kurd források. A májust megelőző hónapokban havi 134 nőt sikerült kihozni a terrorszervezet területeiről, az elmúlt 6 hétben már csak 39-et. 

inside isis kep-7
Fotó: Tíz nap az Iszlám Államban

A 18 éves Lamiya Aji Bashar azok között van, akiknek sikerült elmenekülniük. Négy sikertelen kísérlet után végül márciusban szökött meg két társával, a 8 éves Almas-al és a 20 éves Katerine-al. Ők nem élték túl. Taposóaknák áldozatai lettek, melyek Lamiyát is megsebesítették. Fél szemére megvakult, arcát pedig komoly égési nyomok torzítják.  Az AP hírügynökségnek adott interjúban elmondta, szerencsésnek tartja magát, mivel:

ha mindkét szememet elvesztem, akkor is megérte volna, mert túléltem, amit tettek velem.

Lamiyának négy tulajdonosa volt: egy parancsnok Mosul városában, egy katona, egy bombakészítő és egy orvos. A folyamatos szexuális és fizikai bántalmazás mindenhová kísérte. Végül sikerült felvennie a kapcsolatot a rokonaival a doktornál töltött időszakban. A nagybátyja szerint a család 800 dollárt fizetett helyi csempészeknek, hogy szervezzék meg a lány megszöktetését.

A szexrabszolga-kereskedelemben és nyilvántartásban a Facebookot, a Telegramot, a Whatsappot és más olyan applikációkat használnak a terroristák, amelyek lehetővé teszik, hogy titkosított beszélgetéseket folytassanak és csoportokat hozzanak létre.

A hirdetésekben a nőket teljes pompában, sok sminkkel, a kamerába nézve fotózzák, a háttérben általában brokát szövetekkel. Sokan közülük általános iskolás korban vannak, és egyikük sincs harminc év felett. 

A kódolt üzenetek tartalmát nem képesek ellenőrizni, de az Iszlám Álllam publikus csatornáit rutinszerűen törölgetni szokták, mondta el Markus Ra, a Telegram szóvivője. Hasonlóan nyilatkozott a Whatsapp-tól Matt Steinfeld is, aki szerint zéró toleranciát hirdettek az ilyen jellegű bejegyzésekre, és mindenkit arra buzdított, hogy jelentsék, ha ilyennel találkoznak.  • Hírek
  • Bankszámla