Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Már biztos, hogy Thatcher után újból nő lesz a brit miniszterelnök

2016.07.07. 17:47 Módosítva: 2016.07.07. 17:49

Eldőlt, hogy Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár közül kerül majd ki a toryk új vezetője és David Cameron leköszönő miniszterelnök utódja.

A konzervatív képviselők kedden szavaztak először, akkor még öt jelöltre, közülük a legkevesebb szavazatot kapott Liam Fox automatikusan kiesett, de csütörtökre már csak Michael Gove igazságügyi miniszter maradt versenyben Mayék mellett.

A csütörtöki szavazási körben a BBC szerint

  • Theresa May 199
  • Andrea Leadsom 84
  • Michael Gove pedig 46 szavazatot kapott.

Gove utolsóként automatikusan kiesett, ezzel a tory vezetőválasztás első szakasza véget is ért: a két megmaradt jelölt közül majd egy hosszabb kampány után a 125 ezer fizető párttag választ.

A két ember közül szeptember 9-én jelentik majd be az új vezetőt, kivéve, ha valamelyikük előbb visszalép.

Előzetesen is Theresa Mayt tartották az egyik legnagyobb esélyesnek, noha a belügyminiszter – és egyúttal nőügyekért és esélyegyenlőségért felelős miniszter – ellentétben Boris Johnsonnal és Michael Gove igazságügyi miniszterrel az EU-tagság megőrzését pártolta. May sokkal visszafogottabban kampányolt a maradás mellett, mint Cameron.

Mayjel ellentétben Leadsom brexitpárti, de beelőzte a kilépési kampány egyik legfontosabb arcának tartott Gove-ot. Gove előlépése után egyébként Boris Johnson volt londoni polgármester végül inkább el sem indult.

David Cameron a brexitről szóló népszavazáson a kilépéspártiak győzelme után jelentette be, hogy lemond posztjáról. A hivatalos kilépési tárgyalásokat pedig már az új vezetőnek kell majd megkezdenie.