Jót tett az EU renoméjának a brexit

2016.07.10. 17:46 Módosítva: 2016.07.10. 18:57

Európa-szerte megerősödött az Európai Unió népszerűsége, az EU-ellenes pártok pedig gyengültek azóta, hogy a britek népszavazáson döntöttek a kilépés mellett - írta a Guardian.

A közvélemény-kutatási adatok szerint úgy tűnik tehát, hogy amint azt nemrég megjósoltuk, a kontinens polgárai vélhetően a londoni politikai és gazdasági életben eluralkodó fejetlenséget és felfordulást látva elgondolkodtak a dolgon, és arra jutottak, hogy nem is olyan rossz dolog ez az egész integrációsdi. 

  • Németországban Angela Merkel kancellár népszerűsége visszaerősödött a menekültválság előtti időszakban mért magasságokba, és pártja, a konzervatív CDU, illetve nagykoalíciós partnere, a szociáldemokraták támogatottsága is nőtt. Ezzel szemben az euroszkeptikus és bevándorlásellenes szélsőjobbos Alternatíva Németországnak (AfD) népszerűsége 3 százalékot esett.
  • Hasonló a helyzet Hollandiában, pedig a brexit után még arról szólt a fáma, hogy ez az ország lehet a következő kilépő. Bár a kilépéspárti szélsőjobbos Geert Wilders pártja, a Szabadságpárt még mindig a legnépszerűbb politikai erő az eléggé megosztott holland palettán, a legfrissebb felmérések szerint ha most lennének a választások, csak 30 helyet szereznének a 150-ből a parlamentben, ami édes kevés lenne a kormányzáshoz, az EU-kilépésről nem is beszélve.
  • Az utóbbi időben egy szélsőjobbos elnökjelölttel flörtölő Ausztriában a felmérések szerint 30 százalék voksolna csak a kilépésre, bár a bennmaradás támogattosága sem nagyon erős, egész pontosan 52 százalékos (tehát sok a bizonytalan is).
  • Dániában 10 százalékkal nőtt az EU támogatottsága a brexit óta, most éppen 69 százalékos, pedig ott is volt egy EU-ellenes népszavazás nemrég a belügyi és igazságügyi együttműködésben való részvétel kapcsán.
  • Az évek óta rossz gazdasági helyzetben lévő Finnországban pedig 56-ról 68 százalékra nőtt az EU-pártiak aránya a brexit óta.
  • Az unió még rosszabb gazdasági helyzetű déli részén viszont nem ennyire egyértelmű a kép. A franciáknál az EU-, bevándorlás- és minden más ellenes szélsőjobbos Nemzeti Front stabilan tartja magát a felmérésekben.
  • Spanyolországban viszont a választásokon az EU-barát hagyományos politikai erők erősödtek, bár a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet nem oldódott fel.
  • Olaszországban a kemény EU-ellenes Északi Liga visszaesett bár, a rendszerellenes és mindenszkeptikus Öt Csillag Mozgalom erősödött. Ettől függetlenül az olaszok 66 százaléka maradna az EU-ban, bár az olasz bankrendszer problémái miatt per pillanat azt sem lehet kizárni, hogy akaratukon kívül végül ők fogják szétverni az integrációt, legalábbis pénzügyi téren.

A német parlament alsóházának az elnöke, Merkel párttársa egyébként az MTI beszámolója szerint a hétvégén odáig ment, hogy egy lapinterjúban arról beszélt: még egyáltalán mem biztos, hogy kilépnek a britek. Szerinte felesleges volt az egész népszavazás, csak a felelősséget próbálták hárítani. Angela Merkel ugyanakkor arról beszélt, hogy arra számít: a következő brit miniszterelnök beadja a formális kilépési kérelmet.