Emánuel
3 °C
11 °C

200 éve nem történt olyan Japánban, amire most Akihito császár készül

2016.07.13. 16:04

Lemondani készül Akihito japán császár – közölte az NHK japán állami tévécsatornára hivatkozva az MTI.

Egy kormányforrás szerint Akihito lemondási szándéka ugyanakkor nem a közeli jövőre, hanem az elkövetkező évekre vonatkozik. Japánban több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó. A 82 éves Akihito lemondási szándékát közölte Micsiko császárnéval és a fiával, az 56 éves Naruhito trónörökössel, akik tiszteletben tartják a döntését.

A császárnak nincsenek olyan egészségi gondjai, amelyek kikényszerítenék a gyors lemondást. A tervek szerint fokozatosan csökkentenék az államfői tisztség miatt rá nehezedő terheket, ritkítják a hivatalos találkozókat, fogadásokat és utazásokat. A Krizantém trónról való távozásához a császári ház feladatai és jogait szabályozó jelenlegi törvényt is meg kell változtatni, mert nem szerepel benne a lemondás lehetősége.

Akihito császár
Akihito császár
Fotó: Kazuhiro Nogi

Frissítés, július 14, 10.00:

"Minden valóságalapot nélkülözőnek" nevezte a japán császári udvarmester helyettese azokat a híreket, amelyek szerint Akihito császár távozni készül trónjáról. A 82 éves császár lemondása még a legbelsőbb körökben sem merült fel - tudta meg csütörtökön az AFP francia hírügynökség tokiói udvari forrásokból.

Akihito 1989. január 7-én, az akkor 87 éves Hirohito császár halála után lépett trónra. Ő a 125. császár Japán trónján, és a világ egyetlen ma élő császára. Japán amerikai megszállása alatt a koronaherceg angol nyelvű magánoktatásban részesült és a nyugati kultúrával ismerkedett. Egyetemi tanulmányait nem fejezte be, de önerőből a halak természetrajzára specializálta magát, és több könyvet illetve tanulmányt írt a gébekről. Apja kérésére a hagyományoktól eltérően nem lett a hadsereg tisztje és nem szolgált annak kötelékében sem - írja róla a Wikipedia.

1959. április 10-én nősült, egy üzletember nála egy évvel fiatalabb lányát vette el, így ő lett az első japán császár, aki nem nemesi családból származó nővel lépett frigyre. Három gyermeküket világi módon, modern szellemben nevelték, és nem is engedték, hogy hároméves korukban elszakítsák tőlük, ahogyan ezt eddig minden trónörökössel tették. A császári család szereti a zenét: Akihito csellózik, Micsiko császárné hárfázik és zongorázik, s a gyermekek is szívesen részt vesznek a kamaramuzsikálásban.

Több komoly betegséggel is megküzdött már élete során: 2002 decemberében prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és a rákövetkező évben meg is műtötték, később lázas tüdőgyulladással került kórházba, 2012 februárban pedig szívkoszorúér-áthidaló műtétet hajtottak végre rajta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!