A Fekete-tengeren hadgyakorlatozik Amerika és Ukrajna

2016.07.18. 11:18

Nagyszabású ukrán-amerikai haditengerészeti gyakorlat kezdődött hétfőn a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, valamint a Fekete-tenger északnyugati részén - közölte a kijevi védelmi minisztériumra hivatkozva az MTI.

A tárca közlése szerint a Sea Breeze-2016 (Tengeri Szellő) fedőnevű gyakorlaton Ukrajna, az Egyesült Államok, Törökország és Románia több mint 25 hadihajója vesz részt. Idén a haditengerészeten és a légierőn kívül szárazföldi erők is csatlakoznak a gyakorlathoz egy többnemzetiségű taktikai csoporttal. A manővereken részt vesz egyebek mellett az ukrán flotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt is. A fegyveres erők lehetséges válsághelyzetekre a NATO-szabványoknak megfelelő válaszlépéseket fognak gyakorolni. A hadgyakorlat a tervek szerint július 30-ig tart.

A hadgyakorlatnak feltehetően nem fognak örülni Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnök június végén azt mondta, hogy a NATO oroszellenes beállítottságával és konfrontatív lépéseivel igyekszik igazolni tulajdon létezését, a szövetség az egyensúly megbontására törekszik. „Moszkva tudja, hogy kell reagálnia erre, és nem enged a militarista hevületnek.” Kifogásolta a NATO hadgyakorlatainak megszaporodását, a szövetség hajóinak jelenlétét a Balti- és a Fekete-tengeren, valamint a gyorsreagálású erők és fegyverraktárak lengyelországi és baltikumi megjelenését.

Ukrajnában egy hónapon belül ez már a második nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat. Június 27. és július 8. között a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő javorivi lőtéren rendezték meg a Rapid Trident-2016 elnevezésű gyakorlatot, amelyben összesen 14 külföldi - főként NATO-tag - ország több mint 1800 katonája vett részt.

Idén az ukrán fegyveres erők a tervek szerint legalább tíz nemzetközi hadgyakorlaton vesznek részt, ebből négy lesz Ukrajna területén, a többi az ország határain kívül.  • Hírek
  • Hírek