Felejtse el a Downing Street 10-et

2016.07.19. 10:02

Theresa May, az új brit miniszterelnök sem költözik be a Downing Street 10-be, helyette a szomszédos 11-ben fog lakni. Akárcsak hivatali elődjei, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron. A Downing Street 10. eddigi utolsó lakója John Major volt, aki 1997-ben, Blair választási győzelme után volt kénytelen kiköltözni. A 10-esben azóta senki sem lakik, a kormányfő hivatala működik ott.

A négygyermekes Blair 1997-ben a családja miatt választotta a szomszédos, hagyományosan a pénzügyminiszternek járó tágas lakást. A gyermektelen Maynél azt rebesgetik, hogy a Cameron idejében a minden igényt kielégítően felszerelt konyha is szerepet játszott választásában. Portrénkben írtuk, hogy hobbija a főzés, száz szakácskönyve van és nagy rajongója Jamie Olivernek. 

A Downing Street 11. hagyományosan a pénzügyminiszter rezidenciája volt. A 10-es számú lakás 1735 óta a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája. 

Az utcát évtizedek óta kapu választja el a Whitehalltól, ennek megépítésére még a nyolcvanas évek végén az Ír Köztársasági Hadsereg Londont fenyegető merényletei miatt volt szükség. (Az MTI nyomán.)