Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Ausztria kész 30 kilométeres kerítést építeni a magyar határnál

2016.07.21. 09:45

Burgenland tartomány rendőrségi szóvivője szerint Ausztria felkészül egy esetleges újabb menekülthullámra, és a magyar határ mentén egy 30 kilométeres szakaszon több száz telektulajdonossal tárgyal, hogy szükség esetén a határt lezáró kerítést építhessenek a területükön. A tulajdonosok nagy része beleegyezne az építkezésbe, de vannak szkeptikusok is – írja az MTI. 

Az állam a telektulajdonosoktól egy négy méter széles szakaszt venne bérbe, ahol időként az osztrák hadsereg és a rendőrség járőrözhet. A kerítés Burgenland északi és déli részén húzódhat 30 kilométer hosszan. A tartomány 300 kilométeres határon osztozik Magyarországgal, de a többi határszakasz nem igazán alkalmas menekültútvonalnak.

A szóvivő szerint ahhoz hasonló terelőkordonok felállítását tervezik, mint amilyeneket a repülőtereken vagy nagyobb sporteseményeken használnak. Ha a vonakodó telektulajdonosok miatt mégse sikerülne megegyezésre jutni, úgy több intézkedésre, például a hadsereg bevonásával végzett szigorított ellenőrzésre lehet majd számítani.

Becslések szerint jelenleg naponta 20-30 menekült érkezik Ausztriába Magyarországon keresztül. Bécs idén szigorított a menekültpolitikáján és a határok védelmén, és idén legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket biztosítani, menekültügyi eljárások után.

Ausztria eddig csak egy 3,7 kilométeres kerítést épített, a szlovén határon, ahol az utóbbi időszakban nyugodt volt a helyzet. Bécs a Brenner-hágón is a határellenőrzés visszaállítását és egy kerítés felhúzását tervezte, de erre eddig nem került sor. A burgenlandi-magyar határszakaszon április 25-től végeznek ellenőrzést, július 4-től pedig szigorították az átkelőknél tartott vizsgálatot. A rendőrségi szóvivő szerint az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar szervekkel.