Kázmér
-2 °C
16 °C

Több halottja lehet egy müncheni lövöldözésnek

000 DH6PQ
2016.07.22. 18:40 Módosítva: 2016.07.22. 19:55
  • Pénteken fél hétkor lövöldözésről jött hír egy müncheni bevásárlóközpontból.
  • A helyszínt körbevette a rendőrség.
  • A bajor belügyminiszter három halott tényét erősítette meg, más értesülések szerint akár 15 halott is lehet.
  • Az elkövető állítólag egyedül volt az épületben, de fél nyolc előtt hírek jöttek arról, hogy lövöldözve elmenekült a helyszínről.
  • Fél nyolckor öt kilométerrel arrébb egy másik lövöldözésről érkeztek felvételek a Karlsplatzról. Egyelőre az is lehet, hogy ugyanarról a merénylőről van szó, mert egy nem megerősített hír szerint elmenekült a bevásárlóközpontból.

Akár tíz halottja is lehet annak a müncheni támadásnak, amelyet vélhetően egy magányos fegyveres hajtott végre pénteken fél hét körül az  Olympia-Einkaufszentrum nevű bevásárlóközpontban. Egy ember már biztosan meghalt, de 10-15 áldozatról is érkeztek nem megerősített hírek.

A plázából telefonon beszélt valaki a Reutersnek. azt mondta, még mindig benn rejtőznek, és sok lövést hallottak. "Nem tudom hányat, de sok volt".

"Mindenki beözönlött a boltunkba, én csak egy embert láttam feküdni, aki súlyosan sérült volt, és biztosan nem élte túl. Nincs több információnk, csak az üzlet hátsó részében vagyunk. A rendőrök még nem jöttek."

Az épületet körbevették a rendőrök – derül ki az élő közvetítésből . A rendőrség igyekszik távolabbra terelni a járókelőket az Olympia-Einkaufszentrum nevű bevásárlóközponttól.

Az öt nappal korábban történt késeléses támadás után, amikor a Münchenbe tartó vonaton egy afganisztáni menekült fiatal késsel támadt egy családra, hírek jöttek arról, hogy újabb támadásokra kell készülni Németországban.

Egyelőre azonban az elkövetőről nem tudni pontosabbat. A támadás után egy holttestet a képek tanúsága szerint már kihoztak az épületből. a bajor belügyminiszter ezután tett bejelentést három halottról. A rendőrség azonban a Süddeutsche Zeitungnak állítólag megerősítette, hogy a támadásban többen is meghaltak, de a német lap oldala időközben lefagyott. Több áldozatról ír a Bayerische Rundfunk is.

Az épület felett helikopterek köröznek, az áruház dolgozói nem tudják elhagyni boltjaikat – írta a BBC. Több vásárló azonban azóta is ki tudott jutni az épületből.

A Facebook már beindította safety check szolgáltatását is, amit Nizzában is megnyitott, hogy a közelben lévők mielőbb értesíthessék rokonaikat arról, hogy biztonságban vannak.

Párhuzamos támadás?

Egy órával az áruházi támadás után egy másik támadásról jött hír, majd egy felvétel is. Jól látható, hogy a McDonald'snál egy ember lövöldözni kezd.  

A McDonald'snál egy ember lövöldözni kezd

A felvétel végén annyi hallatszik: idejön, menjünik innen. A BBC a Bildre hivatkozva azt írta, hogy láttak egy embert fegyverrel kirohanni a bevásárlóközpontból, aki lövöldözve a metró felé vette az irányt. Ha ez az értesülés pontos, akkor az sem kizárt, hogy ugyanaz az elkövető jelent meg a Karlsplazton is. A rendőrség azonban arra gyanakszik, hogy több támadóról van szó.

A müncheni rendőrség legutóbbi felhívása szerint az áruházi tettes még nincs meg, ezért arra kéri az embereket, hogy lehetőleg nem menjenek utcára. Egy twitteres bejegyzés szerint a taxisok értesítést kaptak, hogy ne menjenek a Karlsplatzra. A második helyszínről itt látható élő közvetítés. Jól látható, hogy pánikszerűen rohannak el az emberek a térről.

Harmadik támadás?

A városban egyre nagyobb a pánik, a tömegközlekedést leállították egész Münchenben. Hírek érkeztek egy harmadik támadásról is, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport