Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Egy magyar állampolgár is van a müncheni áldozatok között

2016.07.23. 17:45 Módosítva: 2016.07.23. 17:53

A bajor rendőrség arról értesítette a müncheni magyar főkonzulátust, hogy a péntek esti lövöldözés halálos áldozatai között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező fiatal férfi - ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek.

A miniszter szerint egyelőre csak szóban tájékoztatták a magyar külképviseletet arról, hogy a holttestek azonosításakor egy kettős állampolgárságú áldozatot is találtak, az írásos megerősítés még nem érkezett meg. A főkonzulátus kapcsolatban áll az érintett családdal.

Frissítés július 24-én 12:05-kor: Szombaton a bajor rendőrség írásban is megerősítette, hogy egy magyar állampolgár, egy 2001-ben született fiú is az áldozatok között volt: a fiú mintegy tíz éve Münchenben élt, és ott is járt iskolába, mondta Szijjártó Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A külügyminiszter hozzátette, a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is. A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, a családdal közvetlen kapcsolatban állnak.

Münchenben péntek este egy 18 éves iráni-német kettős állampolgár kilenc embert lőtt le, majd  magával is végzett. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai.

Korábbi információk szerint három-három török és koszovói, valamint egy görög állampolgár is életét vesztette a müncheni bevásárlóközpontban történt lövöldözésben. Az ámokfutás kilenc halálos áldozata között német közlések szerint három nő és öt kiskorú van, a 27 sebesült között pedig több gyerek.