Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Több száz terrorista lehet Európában

2016.07.26. 06:16

Több száz potenciális terrorista lehet Európában – figyelmeztetett a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol. A hágai székhelyű szervezet szerint olyan szélsőségesekről van szó, akik uniós állampolgárként mentek Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam (IS) harcosai legyenek, majd visszatértek Európába – írja az MTI.

Az uniós szerv szerint „nem utal konkrét nyom” arra, hogy az IS rendszerszerűen felhasználná a migrációs válságot, hogy embereit bejuttassa az Európai Unióba.

„A terrorszervezetek tagjai vagy az uniós útlevéllel rendelkező hazatérő idegen harcosok rendszerint valódi vagy hamis útlevéllel lépnek be az EU-ba, és nem hagyatkoznak embercsempész bandákra” – mondta el az Europol egyik szóvivője a lapnak. A szervezet adatai szerint ötezer ember mehetett az EU-ból harcolni a Közel-Keletre, és mintegy harmaduk, 1500-1800 ember térhetett már vissza.

Többségük se nem képes, se nem hajlandó terrortámadásokat elkövetni, de ezzel együtt is több száz olyan potenciális terrorista marad, akik veszélyt jelenthetnek Európa biztonságára – húzta alá az Europol.