11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

Szabadon engedik azt a férfit, aki rálőtt Ronald Reaganre

GettyImages-514080268
2016.07.27. 16:27

Egy szövetségi bíróság feltételesen szabadlábra helyezte John Hinckley Jr.-t, azt a férfit, aki 1981. március 30-án merényletet követett el Ronald Reagan, az Egyesült Államok akkori elnöke ellen, írja a CNN. Hinckley elhagyhatja a St. Elizabeth kórház elmegyógyintézetét, ahol eddig ápolták, és a Virginia állambeli Williamsburgban élhet. 

Ügyvédei már 2003-ban elérték, hogy Hinckley egy-egy napra elhagyja a börtönt, és meglátogassa a családját. Tavaly áprilisban azzal érveltek, hogy a férfi teljesen felépült mentális betegségéből, és fölöslegesen tartják fogva.  Patti Davis, Reagan lánya erre úgy reagált, kénytelen megbízni az orvosok szakvéleményében, miszerint Hinckley nem veszélyes senkire, mégis „neki valami azt súgja, hogy rossz döntés született”.  

Reagan Assassination Attempt

A férfi 25 éves volt, amikor hat lövést adott le Reaganre, de az elnököt csak egy golyó találta el: amelyik gellert kapott a limuzinja oldalán. Az egyik golyó James Brady, Reagan szóvivőjének testébe fúródott, rajta kívül pedig egy ügynök, Timothy McCarthy és egy rendőr, Thomas Delahanty is megsebesült. A Rubicon cikke szerint Hinckley szerelmes volt Jodie Fosterbe, őt akarta elkápráztatni tettével. Több tucatszor nézte meg a Taxisofőr című filmet, amiben a színésznő egy 12 éves prostituáltat alakított.

A hivatalos jelentés szerint a 70 éves Reagan teljesen felépült, de közeli ismerősei szerint haláláig szenvedett a golyó okozta sérüléstől. James Brady-t többször megműtötték, de kerekesszékbe kényszerült. Két éve halt meg, és Virginiában komolyan felmerült, hogy 33 év elteltével gyilkosságként kezeljék az ügyet.

Ronald Reagan 2004. június 5-én, kilencvenhárom évesen hunyt el.

A felső kép: A merénylet pillanatai. A földön balra a súlyosan sebesült James Brady sajtótitkár, jobbra a lefegyverzett John Hinckley Jr.  • Hírek
  • Bankszámla