Vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

2016.08.02. 15:00 Módosítva: 2016.08.02. 18:13

Egy helikopter vélhetően klórral teli hordókat dobált le egy észak-szíriai városra, állította egy orvos és mentőegységek tagjai. ABBC szerint 30 ember sérült meg. A támadást senki nem vállalta magára, viszont minden fél a másikat vádolja.

A merénylet Idlib tartomány északi részén történt, Szarakeb városához közel, ahol hétfőn lelőttek egy orosz helikoptert. Egy városban dolgozó orvos a BBC tudósítójának azt mondta, hogy biztosan klórgáz volt a hordókban, amelyeket hétfő éjjel dobtak a városra.

"Felismerjük a klórgázt, mert már támadtak minket ilyennel. Tudjuk, milyen a szaga, és milyen tüneteket okoz. Most 28 embert sebesített meg, többnyire nőket és gyerekeket." 

A szíriai polgári védelem szóvivője a Reutersnek 33 áldozatról számolt be. 

A klórgáz elterjedt vegyszer, amelynek háborús felhasználását tiltja a vegyifegyverek hazsnálatáról szóló egyezmény. A szer a bőrt és a szemet irritálja, és légzési nehézségeket okoz. A BBC 2013-ban számolt be arról, hogy Aszad erői klórgázzal támadtak lakott településeket. Az oroszok, akik helikoptere a napokban lezuhant, Aszad elnököt támogatják.

Az oroszok szerint álhír az egész

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában tudatosan bedobott álhírnek minősítette azt az információt, amely szerint mérges gázt vetettek be az orosz helikopter lelövésének környékén. Kijelentette: nehéz ismeretlen forrásból származó közlésekre reagálni. Azt tanácsolta az újságíróknak, hogy a Szíriában folytatott hadműveletek részleteivel kapcsolatban forduljanak a szaktárcákhoz.

Peszkov szerint nem a Kreml illetékes annak a kérdésnek a megválaszolásában sem, hogy a helikopter elvesztése után az orosz légierő felújítja-e a lázadó fegyveresekre mért csapásokat. A szóvivő nem kívánta kommentálni John Kerry amerikai és Mevlut Cavusoglu török külügyminiszternek arra vonatkozó kijelentéseit, amelyek miszerint Moszkvának és Damaszkusznak fel kellene hagynia a támadó műveletekkel Szíriában.