Áll a bál Ankara és Bécs között

2016.08.05. 21:08

Feszült a viszony Ausztria és Törökország között. Először Christian Kern osztrák kancellár puszta "fikcióként" állította be Törökország EU csatlakozását, majd pénteken pedig Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a "radikális rasszizmus fővárosának" nevezte Ausztriát. Be is rendelték a bécsi török nagykövetet az osztrák külügybe, számolt be róla az MTI.

A puccskísérlet - július 16. - éjszakája
A puccskísérlet - július 16. - éjszakája

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Cavusoglu kijelentései után  szinte azonnal azt javasolta Ankarának, hogy "moderálja szóhasználatát, illetve belpolitikáját, és inkább végezze el a házi feladatot".

A TGRT hírcsatornának adott interjújában a török diplomácia vezetője "ocsmánynak" nevezte Kern szavait, és teljességgel visszautasította azokat. Kern szerdán Törökország demokratikus és gazdasági hiányosságaira hivatkozva azt mondta: az európai vezetők megvitathatnák a csatlakozási tárgyalásoktól történő visszalépés lehetőségét.

Az amerikai-török viszony nagyon megromlott a július 15-i  puccskísérlet után, ezért nagy jelentősége lehet annak, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter augusztus 24-én az országba látogat, amit Cavusoglu most hozott nyilvánosságra. Erdogan az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a puccskísérlet megszervezésével, akit Washington bizonyítékok híján nem ad ki Ankarának.

A török társadalomban zajló átfogó tisztogatásokról beszélve Cavusoglu rámutatott: "Lehetetlen zéró hibával" végrehajtani a tisztogatásokat. Jelenleg "azon fáradozunk, hogy meghatározzuk, kik állnak kapcsolatban a Gülen-féle terrorszervezettel" - mondta. Cavusoglu szerint Gülen emberei "a legjobb helyekre" szivároghattak be, köztük akár - ahogy a külügyminiszter sejtetni engedte - Törökország európai külképviseleteibe is.

Ne maradjon le semmiről!