Erzsébet
1 °C
4 °C

Lefejezve találtak egy meleg szír menekültet Isztambulban

2016.08.05. 10:49

Két nappal eltűnése után találták meg Muhammed Wisdam Sankari nevű szíriai menekült megcsonkított holttestét Isztambulban - írja a Guardian. 

A meleg férfinak július 23-án veszett nyoma a török városban, ahová egy évvel korábban menekült a szíriai háború elől. Sankari már nem tervezett sokáig Isztambulban maradni, mert szexuális orientációja miatt nem érezte biztonságban magát, a barátainak beszámolt róla, hogy többször megfenyegették, sőt: öt hónappal halála előtt egyszer el is rabolták, egy közeli erdőbe vitték, ahol összeverték és megerőszakolták. A férfinak korábban egy albérletet is el kellett hagynia homoszexualitása miatt.

A brutális gyilkosság körülményeiről szóló információk egy helyi jogvédő szervezettől, a Kaos GL-től származnak. Ők azt állítják, Sankarit különös kegyetlenséggel gyilkolták meg, állítólag több kést is találtak a megcsonkított holttestbe beletörve. Mivel a fejét is levágták, végül csak a ruhái alapján sikerült azonosítani. Az ügyben letartóztatás eddig nem történt. 

Törökországban hivatalosan 1923, a köztársaság kikiáltása óta legális a homoszexualitás, ennek ellenére a melegeket rendszeresen inzultálják országszerte. Isztambulban idén a második éve nem engedélyezték a Pride-ot, amit a városi rendőrség azzal indokolt, hogy nem tudnák garantálni a közrendet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?