Barack Obama elárulta, feministának tartja magát

2016.08.06. 09:44
Barack Obama amerikai elnök feministának tartja magát, legalábbis ez derül ki a Glamour női magazinnak írt cikkéből. Az elnök Hillary Clinton elnökjelöltségéről azt írta, teljesen mindegy, hogy kinek milyen a politikai beállítottsága ez történelmi pillanat.

Az amerikai elnök miniesszét írt a Glamour című magazinnak. Ebben elárulta: ő magát feministának tartja, a női jogok elkötelezett harcosának, és szerinte "abszolút" a férfiak kötelessége, hogy harcoljanak a nők hátrányos megkülönböztetése ellen, foglalta össze az MTI.

Az elnök azt írta, hogy életében a főszerepet nők játszották. Obamát ugyanis az édesanyja egyedül nevelte, és serdülőkorának éveit pedig jobbára az anyai nagymamájánál töltötte. Külön csodálattal adózik Obama a hitvesének, Michelle-nek, aki szerinte rendkívül sok áldozatot hozott, mert a gyermeknevelés minden gondja szinte egyedül rá hárult. Szeretettel ír a lányairól, és mint megállapítja: az a jó a Fehér Házban, hogy egyetlen percnyire esik az otthona az Ovális Irodától, azaz a hivatalától, és így közelről szemlélheti leányai felcseperedését. 

"Igen, fontos, hogy az édesapjukat feministának lássák, hiszen így alakul ki bennük, hogy mit is várjanak el majd minden férfitól" -  írta az elnök, aki szerint amikor az ember két kislánynak az édesapja, akkor jobban látja a társadalomban meglévő sztereotípiákat a nőkkel szemben. "Teljes mértékben a férfiak felelőssége, hogy küzdjenek a szexizmus ellen is. És házastársként, udvarlóként, partnerként keményen dolgoznunk kell azért, hogy a férfi-nő kapcsolatok igazán egyenjogúak legyenek" - írta Barack Obama. 

Az elnök kitér arra is, hogy az idei választás történelmi jelentőségű: a demokrata párt elnökjelöltje ugyanis nő. Történik mindez az Egyesült Államok alapítása óta eltelt 240 évben először és csaknem száz évvel azt követően, hogy az amerikai nők szavazati jogot kaptak.

Teljesen mindegy, hogy kinek milyen a politikai beállítottsága ez történelmi pillanat.

Az elnök azzal zárja eszmefuttatását, hogy a XXI. század feminizmusának lényege úgy fogalmazható meg: mindenkit még szabadabbá tesz az egyenjogúság eszméje.