Gyárfás
16 °C
29 °C

Egész Kenyában áramszünet volt

2016.08.06. 16:21

Egész országra kiterjedő áramszünet okozott zavarokat szombaton Kenyában. A lakosság nagy részét és a különféle gazdasági egységeket sújtó áramkimaradást az okozta, hogy a kelet-afrikai ország legfőbb áramvezetéke meghibásodott a fővárostól száz kilométerre északnyugatra, jelentette az MTI. 

Az áramellátási zavar miatt számos repülőgépjáratot törölni kellett mind a nairobi Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtéren, mind az Eldoret belföldi légikikötőben Hasadékvölgy tartományban. 

Főleg az országban működő kisebb vállalatok látták a kárát a több óráig tartó áramszünetnek, több tucat üzletnek, fodrászatnak és szabóságnak kiesett az aznapi forgalma. 

Az illetékes áramszolgáltató türelmet kért a lakosságtól a műszaki hiba elhárításáig. Az áramellátást sikerült is visszaállítani a legtöbb országrészben, így a fővárosban, Nairobiban, a Nyugati tartományban, akárcsak a Nyanza, a Parti és a Hasadékvölgy tartományban.

Az effajta áramkimaradások meglehetősen gyakoriak Kenyában, részben azért, mert az energiahálózat elöregedett, és mert az országnak kicsi az áramfejlesztő kapacitása. Nairobiban és más nagyobb városokban a nagyvállalatok ezért vészhelyzetben beindítható tartalékgenerátorokat használnak.