Megszűnnek a magánbörtönök az USA-ban

2016.08.18. 21:41

Az amerikai Igazságügy-minisztérium azt tervezi, hogy megszüntesse annak a lehetőségét, hogy magáncégek üzemeltethessenek börtönöket - írja a Washington Post.

Egy minisztériumi dokumentum indoklása alapján a magáncégek által üzemeltetett börtönök az állami börtönökhöz képest "nem nyújtják ugyanazokat a társadalomba való visszailleszkedést segítő programokat, nem sokkal olcsóbbak, és kevésbé biztonságosak". A 13 börtönt nem zárják be azonnal. A dokumentum szerint a börtönök vezetői azt az utasítást kapták, hogy "jelentősen csökkentsék" a magáncégek feladatait amikor a szerződések lejárnak, vagy ne hosszabbítsák meg a szerződéseket. Ez a folyamat még öt évig is eltarthat.

2015 decemberében a börtönbüntetésüket töltő amerikaiak közül nagyjából 128 ezer ember élt magáncég által üzemeltetett börtönben. A börtönök üzemeltetéséért is felelős szervezet, a Bureau of Prisons (BOP) a kilencvenes években, a börtönnépesség robbanásával kezdte el kiszervezni a börtönök fenntartását magáncégeknek.

A dokumentum által is említett jelentés szerint az állami börtönök nyolc kategóriából hatban jobban teljesítettek a magánbörtönöknél. A jelentés szerint például nyolcszor annyi mobiltelefont koboztak el évente magánbörtönökben, mint a BOP által fenntartott börtönökben átlagosan. A magánbörtönökben a rabok által a személyzet ellen elkövetett és rabok közötti erőszakos esetekből is többet regisztráltak.

A hírre a két legnagyobb börtöncég, a Corrections Corporation of America (CCA) és a The GEO Group részvényeinek értéke csaknem a felére esett.