Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Tinédzser robbantott a törökországi esküvőn: 50 halott

2016-08-20T213523Z 315455222 S1BETWPDUPAB RTRMADP 3 TURKEY-BLAST
2016.08.21. 08:24 Módosítva: 2016.08.21. 20:48

Ötvenegyre emelkedett a Törökország délkeleti részén lévő Gaziantepben, egy esküvőn szombat este elkövetett merénylet halálos áldozatainak a száma - jelentette az AP a török állami hírügynökségre hivatkozva. A vendégek közül 69-en sebesültek meg, köztük 17 ember sérülése súlyos. 25 ember már hazamehetett a kórházból. Több forrás szerint is egy kurd esküvőn történt a robbantás.

A menyasszony és a vőlegény könnyebben sérült. Bár korábban mindkettőjüket kiengedték a kórházból, amikor a menyasszony otthonában a részletekről tudomást szerzett, idegösszeroppanást kapott.

Mehmet Simsek miniszterelnök-helyettes szerint öngyilkos merénylő követte el a szír határtól 50 km-re történt robbantást. Mint mondta,

ez a mészárlás példátlanul kegyetlen és barbár. Minden terrorszervezet ellen harcolni fogunk, nem engedhetjük meg ezt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint

egy 12-14 év közötti gyerek hajtotta végre a merényletet, a támadásért valószínűleg az Iszlám Állam a felelős.

Ugyanakkor nem tisztázott, hogy a detonátort maga a gyerek vagy valaki más hozta működésbe. Mindenesetre a nyomozók a helyszínen megtalálták a szétroncsolódott robbanóövet. Erdogan azt mondta, hogy nincs semmilyen különbség a július 15-i puccskísérlet szervezői, és a független kurd államért fegyverrel harcoló Kurdisztáni Munkáspárt, valamint az Iszlám Állam között.

Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) társelnöke a leghatározottabban elítélte a történteket. Mint fogalmazott: a célpont nem véletlen, az elkövetők egy polgárháború kirobbantásának lehetőségét keresték. A HDP szerint „szinte biztos", hogy az IS felelős a merényletért.

Ömer Celik, az európai uniós ügyekért felelős török miniszter hangsúlyozta: azt állítani, hogy Törökország a polgárháború irányába tart, mind megalapozatlan, mind felelőtlenség, amiből a terrorszervezetek húznak előnyt.

Több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte vasárnap az eddigi hírek szerint legkevesebb 51 halálos áldozattal járó, előző éjszakai törökországi robbantást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport