Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Ötezer tonna sugárszennyezett élelmiszert csempésztek Kínába

2016.08.23. 09:35

Lebukott Kínában egy csempészbanda, amely a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra - közölte a kínai médiára hivatkozva az MTI.

A mintegy ötezer tonnányi tenger gyümölcsei között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló, amiket feltűnően olcsón árultak. Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut. A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra (9,5 milliárd forint) becsülik.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból.

A santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra.

Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét.