Ilona
17 °C
33 °C

Figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hajó

2016.08.25. 22:58 Módosítva: 2016-08-25 23:07:17

Három figyelmeztető lövést is leadott egy amerikai hadihajó, miután az Iráni Forradalmi Gárda egyik hajója túlságosan közel ment hozzá, írja a CNN. A hajót figyelmeztették fényjelzésekkel és rádión is próbáltak szólni a legénységének, de végül a USS Squall járőrhajó három lövést adott le a vízbe. A Reuters szerint az eset még szerdán történt, egy ponton pedig egy iráni hajó 200 méteres távolságon belül volt.

USS Squall
USS Squall
Fotó: Wikipedia

Elizabeth Trudeau, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy az ehhez hasonló esetek „szükségtelenül növelik a feszültséget". A Pentagon szerint iráni hajók zaklatják mostanában a hadihajóikat a Hormuzi-szorosnál.

Csütörtökön megerősítették, hogy még a hét elején négy iráni naszád több veszélyes manővert is végrehajtott egy amerikai romboló közelében. William Urban, az 5. flotta szóvivője azt mondta, hogy a négy iráni hajó nagy sebességgel fogta be az amerikait, és közülük több 300 méteren belülre meg is közelítette a USS Nitze-t a Hormuzi-szoroshoz közeli nemzetközi vizeken.

Az iráni hajók nem válaszoltak a rádióhívásokra, sem pedig a hangjelzésekre. Végül több különböző figyelmeztetés hatására visszafordultak. Urban szerint az iráni hajók „veszélyes helyzetet teremtettek, ami további eszkalálódáshoz vezethetett volna."

Az iráni védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, a USS Squallhoz közeli iráni hajók csak a dolgukat  tették. Azt mondta, hogy figyelik az Irán közelében elhajózó amerikaiakat, és ha megsértik a felségvízeiket, akkor szembeszállnak velük.