Frigyes
17 °C
25 °C

Az Iszlám Állam terroristái lefejeztek egy embert a Fülöp-szigeteken

2016.08.25. 13:54

Kivégezték egyik túszukat az Iszlám Állam terroristái a Fülöp-szigeteken miután nem kapták meg a július közepén elrabolt férfiért követelt váltságdíjat, írja az MTI az ország katonai szóvivőjének csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

A referens arról tájékoztatott, hogy az áldozat levágott fejét Jolo szigetén találták meg egy műanyag zacskóba csomagolva. A férfit még július közepén rabolta el az Iszlám Állam szélsőségeseinek helyi csoportja, az Abu Sayyaf. A harcosok közel hatmillió forintnyi váltságdíjat követeltek a férfi szabadon bocsátásáért, de ennek nem tettek eleget. A mostani az első véres leszámolás, mióta Rodrigo Duterte elnök júniusban hivatalba lépett. Az államfő a hír hallatán utasította a hadsereget a szélsőségesek megsemmisítésére.

Az Abu Sayyaf idén már két kanadai túszát is lefejezte, miután nem kapta meg értük a követelt váltságdíjat. A feltételezések szerint további foglyaik lehetnek még Jolón. 

Az Iszlám Államnak hűséget fogadó terrorszervezet az egyik legkegyetlenebb iszlamista csoportosulás a többségében keresztények lakta délkelet-ázsiai szigetországban. A lázadócsoportot az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek is terrorszervezetként tartja számon a neki tulajdonított pokolgépes támadások, emberrablások és kivégzések miatt.

A fülöp-szigeteki hadsereg fokozottan keresi az Abu Sayyaf embereit, miután júliusban azzal fenyegetőztek, hogy bombát robbantanak a jövő januári Miss Universe szépségverseny döntőjén.