Szilvia
5 °C
16 °C

ENSZ: Az Iszlám Állam és Aszad katonái is vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

2016.08.25. 09:51

2014-ben és 2015-ben kilenc alkalommal vetettek be vegyi fegyvert Szíriában. Két alkalommal Bassár el-Aszad szír elnök kormányerői, egyszer pedig az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet használt mustárgázt. Hat alkalommal nem azonosítható be az elkövető – derül ki az ENSZ szerda délutáni, New Yorkban bemutatott jelentésből az MTI szerint.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) „közös vizsgálati mechanizmus” (JIM) névre keresztelt csoportja tavaly augusztusban állt fel, miután három szíriai faluban 13-an meghaltak egy klórgáztámadásban. Korábbi jelentéseiben mind az ENSZ, mind pedig az OPCW megállapította már, hogy a szíriai háborúban vegyi fegyvert vetettek be, de a felelősöket nem tudták meghatározni.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint viszont bizonyított, hogy a szíriai hadsereg 2014. április 21-én és 2015. március 16-án az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány két falujában mérgező gázokat vetett be. Az egyik támadáshoz klórgázt használtak, ezeket a szíriai légierő helikoptereiről dobták le a településekre.

Az Iszlám Állam a 2015. augusztus 21-én az észak-szíriai Aleppó közelében fekvő Marea településen végrehajtott támadásért felel. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a terrorszervezet az egyetlen olyan hadviselő fél, amely jártas a mustárgáz használatában, képes és kész azt bevetni.

Az amerikai kormány a jelentésre reagálva arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsa a felelősöket. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet szerint most a BT „kemény és gyors reakciójára” van szükség. Hasonlóan reagált Alexis Lamek helyettes francia ENSZ-nagykövet, aki szerint, ha tömegpusztító fegyvereket használtak, a tanácsnak cselekednie kell, nem szabad gyengének tűnnie. A reakciókon túlmenően az ENSZ BT augusztus 30-án tárgyalja a jelentést.

Már 2013 óta van bizonyíték arra, hogy Szíriában az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be: az ENSZ BT szankciói akkor azért maradtak el, mert a szír elnök szövetségese Oroszország megvétózta a lépéseket. Moszkva korábban a szíriai fegyveres ellenzéket vádolta meg vegyifegyver-támadások elkövetésével.

A 2013-as támadásban több száz ember halt meg a támadásban a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében. Akkor a szír kormányerők vállalták, hogy beszolgáltatják vegyifegyver-készletüket a nemzetközi közösségnek. Motiválta őket ebben az, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozást helyezett kilátásba Szíriában, ha Damaszkusz nem adja fel kémiai fegyverkészletét. Így került összesen 1300 köbméternyi vegyi fegyver – például mustárgáz és szarin – a nemzetközi mentesítők birtokába, amelyeket aztán az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítettek, majd megsemmisítettek.

A 2011 tavasza óta tartó szíriai konfliktusban már több mint 280 ezer ember vesztette életét, és az erőszak miatt milliók hagyták hátra az országot - írja az AFP-re hivatkozva az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?