Iván
21 °C
39 °C

Nem lesz parlamenti szavazás a Brexitről

2016-07-02T131047Z 1876007421 LR1EC7210LPQW RTRMADP 3 BRITAIN-EU
2016.08.27. 11:04

Theresa May brit kormányfő végleges döntése, hogy nem bocsátja szavazásra a parlament alsóházában az Egyesült Királyság kilépésének elindítását az Európai Unióból – írja az MTI a Daily Telegraph értesülése alapján.

Az EU-ból való várható kilépés ellenzői szerint a brit tagságról júniusban tartott népszavazás, a brexit eredménye nem kötelező érvényű, és a parlamenti képviselők jóváhagyására van szükség a kilépést szabályozó lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához, ezzel a legfeljebb két évig tartó hivatalos tárgyalások megindításához. 

A Daily Telegraph azonban kormányzati forrásokból úgy értesült, Theresa May nem akar lehetőséget adni a brexit ellenzőinek, hogy hátráltassák a kilépési folyamatot. May szerint a "Brexit Brexitet jelent", a britek kinyilvánították akaratukat, ő pedig végrehajtja. A lap úgy tudja, a miniszterelnök már konzultált is a kormány jogászaival, akik arról tájékoztatták, hogy végrehajtói hatalmával élve parlamenti szavazás nélkül is aktiválhatja az 50. cikkelyt.

Sokáig húzódhat még

Az ellenzéki Munkáspárt politikusa, Owen Smith épp a héten nyilatkozta, hogy ha pártvezetővé választjék, azon lesz, hogy a konzervatív kormány mindenképp újabb népszavazással vagy a parlamenttől szerezzen jóváhagyást a kilépés végrehajtásához. A brit törvényhozás 650 fős alsóházának túlnyomó többsége, 480 képviselő korábban a bennmaradás mellett foglalt állást (köztük még belügyminiszterként maga Theresa May is). A felsőház túlnyomórészt szintén a tagság fenntartása mellett állt, így a kilépéshez szükséges parlamenti támogatás megszerzése akár évekbe is telhetne a Daily Telegraph szerint.

Egy per is zajlik a kilépés ügyében: a londoni felsőbíróság októberben tárgyalja az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya keresetét, amely éppen azt akadályozná meg, hogy a kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse az országot az EU-ból. A Daily Telegraph szerint azonban a kormány jogászai biztosra veszik a győzelmüket ebben az ügyben. Ha pedig így lesz, Theresa May jövő év elején aktiválhatja az 50. cikkelyt, az Egyesült Királyság pedig 2019-ben kiléphet az unióból.

Közben Lord O'Donnell, volt kabinettitkár és jelenlegi felsőházi képviselő épp szombaton nyilatkozta, hogy szerinte még hosszú évekig elhúzódhat a kilépés. Ő azonban nem jogi hercehurcákra hivatkozott, szerinte az országnak előnyös lehet, ha fenntartja a tagságát egy új, lazább Unióban.

(Bortókép: Tom Jacobs / REUTERS)