Dezső
15 °C
28 °C

Fegyveresek szabadítottak ki rabokat egy fülöp-szigeteki börtönből

2016.08.28. 08:44

Szélsőségesek megtámadtak egy börtönt a Fülöp-szigetek déli részén, Marawi városban, írja az MTI a rendőrség bejelentése alapján. A Maure csoport fegyveresei 8 társukat és még 20 másik rabot szabadítottak ki. A támadók mintegy 50-en voltak. Az akció során 12-en meghaltak közülük, és életét vesztette 5 katona is.

A 8 kiszabadított szélsőségest augusztus 22-én tartóztatták le, miután egy ellenőrzőpontnál fegyvereket és robbanószereket találtak a kocsijukban.

A szigetország hatóságai a Maute csoportot teszik felelőssé a Mindanao város melletti katonai támaszpontot ért februári támadásért is. A szélsőségeseknél akkor az Iszlám Állam fekete lobogója volt. (Korábban az jelent meg, hogy a börtönt megtámadó fegyveresek az Iszlám Állam zászlaját lengették, de ez tévedés volt. Az AFP francia hírügynökség, amely alapján az MTI kiadta a hírt, javított.)

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén már négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigetek kormánya 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, más, kisebb lázadócsoportok továbbra is aktívak, írja az MTI.