Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Most érkezik meg a tízezredik szíriai menekült az USA-ba

2016.08.29. 23:05 Módosítva: 2016-08-29 23:06:21

Az Egyesült Államokba hétfőn érkezik meg a tízezredik szíriai menekült, Barack Obama elnök tavaly ősszel meghirdetett programjának megfelelően, írja az MTI. A Fehér Ház erről szóló közleményét Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó írta alá

Obama tavaly szeptemberben hirdette meg, hogy az Egyesült Államok az erőszak és a Szíria ellen indított háború elől menekülő több milliónyi ember közül egy éven belül tízezret befogad. Obama tervét nem fogadta egyöntetű egyetértés. Elsősorban republikánus politikusok ellenezték, de volt olyan szövetségi állam is - például Észak-Karolina - amely azonnal jelezte: nem egyezik bele, hogy a területén telepítsenek le szíriai menekülteket.

A választási kampányban a republikánus elnökjelölt, Donald Trump a szíriai menekültek befogadása ellen foglalt állást, mert szerinte a menekültekkel esetleg terroristák is érkezhetnek az Egyesült Államokba. A Fehér Ház azonban hangsúlyozta: a menekültek a befogadásuk előtt különlegesen szigorú és alapos ellenőrzésen estek át, terroristák beszivárgása tehát kizárható.

Hétfőn egy hattagú család érkezik egy jordániai menekülttáborból. Indulásukat vasárnap az ammani amerikai nagykövet, Alice Wells jelentette be. A famíliát Kaliforniában telepítik le. A négygyermekes apa építőmunkásként dolgozott Szíriában, és az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy "félelemmel és boldogsággal" tekint új otthona és a jövő elé. Az eddig befogadott szíriai menekültek többségükben Kaliforniában és Virginiában leltek új otthonra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága jelenleg 4 millió 800 ezer szíriai menekültet tart nyilván. Elsöprő többségük Törökországban, Jordániában és Libanonban él táborokban. Az Amnesty International adatai szerint Libanonban minden ötödik ember szíriai menekült.