Valter
16 °C
31 °C

Nem robbantottak, csak gyújtogattak a brüsszeli kriminológiai intézetnél

2016.08.29. 23:16 Módosítva: 2016-08-29 23:17:24

A korábbi hírekkel ellentétben nem pokolgépes támadás, hanem gyújtogatás okozott tüzet hétfőre virradóra a brüsszeli kriminológiai intézetnél (INCC), írja az MTI. Az elkövetőket továbbra sem sikerült kézre keríteni, közölte a belga főváros ügyészsége.

A tettesek nem sokkal hajnali 2 óra után autóval áttörték az észak-brüsszeli Neder-Over-Heembeek negyedben lévő épület hármas kerítését, és tüzet gyújtottak az intézet laboratóriumainak közelében. 

A rendőröket 3 óra körül riasztották, a helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet. A hatóságok szerint az épület üres volt, ezért sérültek nincsenek, viszont komoly anyagi károk keletkeztek.

Ine Van Wymersch, az ügyészség szóvivője szerint valószínűleg egy szervezett bűnözői csoport áll a történtek mögött. "Nem találomra választották ki a helyszínt. Sokaknak érdekében állhat, hogy döntő fontosságú bizonyítékok tűnjenek el". Az ügyészség szerint nincs rá okuk, hogy terrorcselekményként kezeljék a történteket.

A tűz az INCC tíz laboratóriumából hatot érintett, szakértők szerint számos bizonyíték megsemmisülhetett a tűz és a füst következtében, illetve az oltás során.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint pokolgép robbant a kriminológiai intézetnél, a környéken lakók ugyanis detonációk hangjáról számoltak be. Ennek az eredete egyelőre ismeretlen, de névtelenséget kérő rendőrségi források szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy csak az volt hallható, ahogyan különböző tárgyak lángra kapnak.

A rendőrség délután öt embert őrizetbe vett és kikérdezett a bűncselekménnyel kapcsolatban, később azonban bírói utasításra szabadon engedték őket.

Az intézetet éjszaka nem őrizték, mindössze biztonsági kamerákkal gondoskodtak az épület védelméről.