Frigyes
18 °C
24 °C

Egy fiatal banda megölt egy lengyel férfit Nagy-Britanniában

2016.08.31. 22:11

Szabadlábon védekezhet az az öt fiatalkorú brit, akiket a rendőrség egy lengyel férfi megölésével gyanúsít. Az eset Harlowban történt még a hétvégén, a fiatalokból álló csoport két lengyelül beszélő férfit támadott meg.

A negyvenéves Arkadiusz Jozwik hétfő este belehalt súlyos fejsérülésébe, negyvenhárom éves társát hasi és karsérülésekkel látták el a kórházban, írta a The Guardian. A gyilkossággal öt tizenöt éves és egy tizenhat éves tinédzsert gyanúsít a brit rendőrség, azt sem zárják ki, hogy a támadás etnikai alapon történt. Az eset helyszínét szerdán felkereste a lengyel nagykövet is.

"Szeretném együttérzésem kifejezni nemcsak az elhunyt hozzátartozóinak és barátainak, de a Harlowban élő lengyel közösségnek is" – nyilatkozta Robert Halfon, Harlow város parlamenti képviselője, aki hozzátette, amennyiben bebizonyosodik, hogy etnikai alapú támadás történt, az egész eset még nagyobb nyugtalanságot és sokkot okozhat a környéken.

A rendőrség szerint a tettesek nem kizárólag a migránsokat tartják félelemben, hanem a város lakóit is. Andy Mariner harlowi rendőrkapitány a BBC-nek elmondta, az elmúlt két hónapban több panasz érkezett be hozzájuk rendzavarásokról. A rendőrfőnök szavait megerősítik a város Facebook-oldalán olvasható lakossági panaszok is.

A panaszok minden esetben olyan kerékpáros és motoros fiatalokról szóltak, akik zaklatták a környéken tartózkodókat. A rendőrség mindenesetre már olyan intézkedéscsomagon dolgozik, amely a helyi etnikai kisebbségek és migránsok védelmét tudja hatékonyabban ellátni.

A Londontól nem messze található Harlow városban él a kelet-európai migránsok egyik legnagyobb közössége, statisztikák szerint minden tizenhetedik lakos. Ivona Schulz-Nalepkova, a harlowi lengyel iskola igazgatónője szerint "a helyi lengyel közösség egy része félelemben él".