Endre, Elek
17 °C
30 °C

Kivégezték az észak-koreai miniszterelnök-helyettest

2016.08.31. 06:22

Újabb tisztogatási hullám kezdődhetett Észak-Koreában: szerdán dél-koreai források arról számoltak be, hogy Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jongdzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettest és a rezsim két további tisztségviselőjét átnevelő táborba küldték.

Jong Junhe, a dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője számolt be az oktatási tárca vezetését is ellátó Kim Jongdzsin haláláról.  Egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai tisztségviselő pedig azt mondta, hogy a miniszterelnök-helyettest néhány héttel korábban „párt- és forradalomellenes politikai agitátornak” bélyegezték, majd agyonlőtték.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt is megerősítette, hogy két magas rangú észak-koreai tisztségviselőt átnevelő táborba küldtek, köztük a két Korea közötti kapcsolatok egyik legfőbb illetékesét, Kim Jongcsolt.

Előző nap a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap arról számolt be, hogy nyilvánosan, légvédelmi fegyverrel végezték ki augusztusban Észak-Korea egyik korábbi mezőgazdasági miniszterét, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsongun észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten.

Kim Dzsongun apja halálát követő, 2011-es hatalomátvétele óta széles körű tisztogatást végzett a katonai és politikai vezetés soraiban. Nagynénje férjét, Dzsang Szongteket 2013 decemberében végeztette ki az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával.