26 éves miskolci nő a német nemi erőszak áldozata

2016.09.02. 15:19 Módosítva: 2016.09.02. 15:33

Hamarosan lezárják a németországi Mühlhausenben a napokban megerőszakolt magyar nő ügyében indított nyomozást, és már szeptemberben vádat emelhetnek a feltételezett elkövetők ellen – mondta pénteken az MTI-nek a nyomozást vezető ügyész, Harko Krieg. Elmondta: az áldozat egy 26 éves miskolci nő, akit az alapos gyanú szerint három eritreai menedékkérő erőszakolt meg a mühlhauseni pályaudvar közelében augusztus 27-én kora reggel, egy szabadtéri fesztivál után.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak, első fokon a mühlahauseni tartományi bíróság tárgyalhatja ügyüket. Kettőtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Ha elítélik őket, büntetésük letöltését Németországban kezdik meg, de szinte biztos, hogy nem maradhatnak az országban, valószínűleg néhány év után hazatoloncolják őket. 

Az áldozat épp látogatóban volt a Türingia tartományi városban a magyar állampolgárságú barátjánál, de dolgozott is Mühlhausenben takarítóként. Közben hazautazott Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy a hatóságok miért nem tájékoztatták az ügyről a berlini magyar főkonzulátust vagy a nagykövetséget, a mühlhauseni ügyészség vezető ügyésze elmondta, hogy az áldozat nem igényelte a magyar külképviselet segítségét, és a német hatóságoknak tudomása szerint nincsen automatikus tájékoztatási kötelezettségük.

Mühlhausenben „hála istennek nem történik naponta ilyen szörnyű bűncselekmény”, és az sem tapasztalható, hogy az utóbbi időben növekedett volna a bűnözés a helyi külföldiek körében – mondta Harko Krieg. A 35 ezer lakosú városba a migrációs válság révén jelentős számú menedékkérőt telepítettek. Kezdetben egy volt szovjet laktanyában kaptak szállást, majd az idén nyár elején szétköltöztették őket üresen álló lakásokba.