Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA és az oroszok megállapodtak egy szíriai fegyverszünetben

2016.09.10. 01:16

Hosszas tárgyalások után John Kerry amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Genfben bejelentették, hogy megállapodtak egy többlépcsős szíriai fegyverszünetről és rendezési tervről, írja a Washington Post

Kerry arról beszélt, hogy csökkenteni kell az erőszakot és a helyiek szenvedését, és egy tárgyalásos béke és átmenet irányába tett lépés a pénteki megállapodás. 

Korábban attól is lehetett tartani, hogy az oroszok azért húzzák az időt, hátha Obama utódjától számukra jobb egyezséget tudnak majd kicsikarni. A tűzszünet azt is jelenti, hogy ha az USA rá tudja venni az ellenzéki erőket a tűzszünetre, Moszkva pedig az általa és Irán által életben tartott Aszad-kormányt, akkor rövid távon megoldódhat a lassan Sztálingráddá váló Aleppo helyzete.

Ezt terjesztenék ki később egy olyan általánosabb fegyverszünetre, mint ami februárban már néhány hétig sikerült. Ha megmarad a tűzszünet, akkor az USA az oroszokkal együtt koordináltan bombázza majd a szíriai terrorista célpontokat. Egyébként ez volt az a pont a megállapodásnál, ahol az amerikai hadsereg folyamatosan tiltakozott, mivel szerintük az oroszokban ebben a kérdésben nem lehet megbízni. Korábban Moszkva végig a kötötte ebet a karóhoz, hogy a saját lakossága ellen végszükségben vegyi fegyvereket bevető Aszad-kormány eddig is csak terrorista célpontokat támadott. Az USA szerint viszont igen sokszor civilekre támadtak a Moszkva által segített szír kormányerők.