Ferenc
10 °C
29 °C

Újabb milliárdokat ad az EU a görögöknek

2016.09.10. 20:24 Módosítva: 2016.09.10. 21:01

Az Európai Unió több mint kétszeresére emeli a Görögországban tartózkodó menekültek életkörülményeinek javítására szánt sürgősségi támogatását, az eddigi 83 millió euróhoz (mintegy 25,5 milliárd forint) további 115 milliót (35,6 milliárd forintot) biztosítanak - közölte szombaton az Európai Bizottság. A forrásokat segélyszervezeteken keresztül tervezik szétosztani a lakhatási körülmények, illetve a menekült gyerekek oktatásának javítására - írja az MTI.

"A támogatás fő célja, hogy javítson a Görögországban tartózkodó menekültek életkörülményein, hogy még a küszöbön álló tél beállta előtt történjen valami" - jelentette ki Hrisztosz Sztilianidisz, a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős EU-biztos. A menekültválság kezeléséért felelős görög válságstáb szerint az országban hozzávetőleg 60 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik, mióta az idén tavasszal a balkáni államok lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. A migránsok többségét elhagyott kaszárnyákban és gyárépületekben szállásolták el. A legtöbb görögországi menekülttábor mára túlzsúfolttá vált.

Időközben mintegy 2300 migránst mentettek ki 18 bevetés során a Földközi-tengeren a líbiai partoknál az MTI tudósítása szerint. A menekültek 17 gumicsónakon és egy kisebb hajón próbáltak Európába jutni, olasz, spanyol, és ír hajók vették fel őket. A római belügyminisztérium adatai szerint az idei év eleje óta hozzávetőleg 123 ezer menekült és migráns érkezett Olaszországba. Ez a szám 5000-rel nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A belügyi tárca információiból kiderül, hogy erősen megugrott a menekülthullámmal érkező, felnőtt kísérete nélkül utazó fiatalkorúak aránya. Az észak-afrikai partokról induló menekültek többsége nigériai, eritreai és szudáni.