Zsolt
6 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

55 kardos szikh férfit vettek őrizetbe Nagy-Britanniában

2016.09.11. 19:32

Vasárnap reggel legalább 50 szikh vallású férfi foglalta el a leamingtoni Gurdwara templomot, hogy egy hindu férfi és egy szikh nő házassága ellen tiltakozzanak. Nyolc órán át tartották megszállva az épületet, kardokkal az oldalukon. A rendőrség arról tájékoztatta a Guardiant, hogy az esetben senki nem sérült, nem történt tettlegesség, de a férfiakat vasárnap délután őrizetbe vették.

A templomfoglalók senkit sem bántottak. Azt követelték, hogy a kevert vallású esküvőt halasszák el. Az oldalukra csatolt kard az ún. kirpan volt, mely rituális célokat szolgál, Leamingtonba is szimbolikus okokból vitték magukkal: szerintük a valláson kívül házasodó szikhek meggyalázzák a hitüket.

Az elmúlt hónapokban a mostanihoz hasonló csoportok többször megpróbálták már megszállni a templomot. De eddig egyetlen kísérletükben sem sérült meg senki. A rendőrség ezúttal jelezte, hogy együttműködnek a szikh vallási vezetőkkel, hogy elejét vegyék a hasonló atrocitásoknak.

A szikhek a szikhizmus vallás követői, amelyet mintegy ötszáz évvel ezelőtt alapított Nának guru. Leegyszerűsítve olyan, mintha a muszlim és a hindu vallást összemosnánk: szigorú egyistenhit, amelyik elutasítja a kasztrendszert, de vallja a karma tanát és megtartja a hindu szokásokat. Ma közel 23-25 millió szikh van, többségük az indiai Pandzsáb területén, Európában főleg Nagy-Britanniában és Németországban vannak jelentős szikh közösségek.