Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német hatóságok: Visszaszivároghatnak az európai dzsihadisták Szíriából

2016.09.11. 15:19

 A német hatóságok szerint félő, hogy egyre több dzsihadista tér vissza Európába - ezt írta vasárnap a biztonsági szolgálatoktól származó információkra hivatkozva a Welt am Sonntag című német lap. A újság szerint ahogy az iszlám Állam nevű terrorszervezetet egyre súlyosabb veszteségek érik Szíriában és Irakban, várhatóan egyre több, Európából a Közel-Keletre utazott harcos próbál majd hazamenni.

A német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője, Holger Münch arra figyelmeztetett, hogy a közel hatezer, Irakba és Szíriába utazott európai dzsihadista egyharmada térhet vissza, ami komoly kockázatot jelent, hiszen a Közel-Keleten katonai kiképzést és harci tapasztalatot is szereztek a radikális nézeteik mellé. 

A szíriai vagy iraki háború sújtotta övezetekben lévő dzsihadisták szoros kapcsolatokat létesítenek egymással, és hazatérésük után határokon átnyúló hálózatokat építenek ki, amelyek már elérték Európát, amire bizonyíték volt a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői közötti kapcsolat is. Münch szerint a terrorfenyegetettség növekedése miatt hatékonyabb információcserét kell teremteni az európai hírszerző szolgálatok között.

Az Interpolhoz egyre gyakrabban érkeznek Szíriából és Irakból olyan információk, hogy üres útlevelekhez jutnak hozzá a dzsihadisták. Jelenleg mintegy ötezer ilyen szíriai és 250 iraki útlevelet tartanak számon a bűnüldöző hatóságok, és ilyen útlevelei voltak a novemberi párizsi merényletek legalább két elkövetőjének, aki álnéven érkezett Európába.

A Welt am Sonntag információi szerint egyre gyakrabban érkeznek Szíriából a dzsihadisták haláláról érkező álhírek. Megakadályozandó a halottnak vélt dzsihadisták beutazását a kontinensre,

a schengeni információs rendszerből újabban nem is törlik a halottakat.

Thomas de Maziere német belügyminiszter a Bild című napilapban szombaton megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy jelenleg Németországban mintegy 520 iszlamista harcos van, aki képes lenne önállóan vagy többedmagával, csoportban elkövetni merényleteket. A "potenciális támadókon" kívül 360 olyan emberről tudnak, akik közeli kapcsolatban állnak velük.

Maziere szerint Németországra egyaránt fenyegetést jelentenek a terrorcsoportok és a fanatikus "magányos farkasok" is. A titokban Európába szivárgott terrorsejtek észrevétlenül készítik elő merényleteiket - amint a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőiről utólag kiderül -, de a magányos merénylőkre még nehezebb fényt deríteni.
   
Németországot mindeddig elkerülték a párizsi és belgiumihoz hasonló brutális merényletek, de július végén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a würzburgi és an ansbachi támadások elkövetését. A Würzburgnál július 18-án történt támadásban 5 ember, a július 22-én Ansbachban végrehajtott robbantásos merényletben 15 ember sebesült meg. A würzburgi merénylővel végeztek az elfogására érkezett rendőrök, az ansbachi támadó a robbanásban életét vesztette.