Történelmi ellenzéki győzelem a Seychelles-szigeteki választásokon

2016.09.11. 08:12

A többpártrendszer visszaállítása óta először nyert a Seychelles-i Demokratikus Unió (LDS) nevű ellenzéki koalíció a Seychelles-szigeteken parlamenti választásán. A vasárnap hajnalban közzétett eredmények alapján az LDS a seychelles-i törvényhozás 15 képviselői helyét szerezte meg. Az egykori állampártnak, az 1977 óta hatalmon lévő, A Nép nevű politikai alakulatnak a választás után 10 mandátuma maradt.

GettyImages-640241207
Fotó: Dea / C. Sappa

A Seychelles-szigetek törvényhozása 35 képviselőből áll, de közülük csak 25-öt választanak meg közvetlenül, a maradék helyeket a pártokra leadott szavazatok arányában osztják el.

A választások csütörtöktől szombatig zajlottak a 115 szigetből álló országban. A választásra jogosult 71 932 állampolgár túlnyomó többsége szavazott, a helyi választási bizottság szerint a törvények betartása mellett. Ezt erősítették meg az eseményeket figyelemmel kísérő nemzetközi megfigyelők is.

A választáson három párt mintegy száz jelöltje indult. Az előző törvényhozásban elsöprő többsége, 33 képviselője volt A Népnek. A végrehajtó hatalom viszont továbbra is A Nép politikusa, a tavaly harmadszor, az ország történetében példátlanul szűk többséggel újraválasztott James Michel elnök kezében van.