Gusztáv
-8 °C
-1 °C

David Cameron távozik a politikából

2016.09.12. 16:48 Módosítva: 2016.09.12. 17:03

Visszaadja alsóházi képviselői mandátumát David Cameron volt brit miniszterelnök - írja az MTI.

Cameron a brit EU-tagságról júniusi 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be, hogy távozik a kormányfői tisztségről, miután a választók többsége a kormány ajánlásával ellentétben a brexitre voksolt. A miniszterelnöki székben Theresa May váltotta, ő kísérli meg levezényelni az ország kilépését az Európai Unióból. 

A konzervatív párti politikus akkor még azt mondta, hogy parlamenti képviselői mandátumát a 2020-ban esedékes következő választásokig megtartja, ám hétfőn bejelentette, befejezi képviselői tevékenységét is. A BBC szerint Cameron a saját és a May-kormány irányvonala közti nagy különbségekre hivatkozott a lemondásakor. Azt viszont tagadta, hogy távozásának köze lehet a kormány legújabb intézkedéséhez, amely feloldotta az új gimnáziumok létrehozásának évtizedes tilalmát, és amelyet ő maga még miniszterelnökként ellenzett. 

Cameron 2001 óta képviselte Oxfordshire megyei választókörzetét a londoni alsóházban, 2005-ben választották az akkor még ellenzékben politizáló Konzervatív Párt vezetőjévé, és a 2010-ben megnyert választások után hat évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.