Szilveszterkor biztonsági zónát vonnak a kölni dóm köré horroréjszaka miatt

2016.09.14. 17:31

A német rendőrség kerítésekkel védené szilveszterkor a kölni dóm épületét - mondta szerdán Gerd Bachner, a dóm prépostja. A rendőrség tervei szerint "szabad, de ellenőrzött hozzáférést" biztosítanak újévkor a székesegyházhoz. A még nem végleges tervek értelmében a dóm körül 100 méteres távolságban akadályt létesítenek, vagy kerítést húznak, amin keresztül több helyen is kapuk vezetnek majd az épülethez.

Bachner hangsúlyozta: "az ige elkerítése" egyáltalán nincs ínyére, hiszen "az ember rögtön egy belépni tilos táblára gondol". "Ez azonban sosem lehet igaz a székesegyházra" - mondta. Azt is mondta, hogy hálás a városvezetésnek, amiért a biztonsági zónát létrehozza, mivel arra nagy szükség van, írja az MTI. 

"Nem szabad megengednünk, hogy a Kölnbe látogatók féljenek" - mutatott rá. A kölni székesegyház védelmének megerősítése azonban nemcsak a szilveszterre vonatkozik, hanem túlmutat azon, és a keresztény hagyományok tiszteletben tartásával kell, hogy megtörténjen - mondta Bachner.

Azért éppen a kölni eset hírértékű, mert legutóbb szilveszterkor több száz szexuális és rablótámadás történt leginkább nők ellen.