Több mint félmillió elutasított menedékkérő ragadt Németországban

2016.09.22. 10:30 Módosítva: 2016.09.22. 11:11

Németországban június végén 550 ezer elutasított menedékkérő élt, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német kormány adataira hivatkozva. Ez a több mint félmillió ember nem kapott menedékjogot, az országot azonban mégsem kellett elhagynia. 

  • Háromnegyedük (406 ezer ember) több mint hat éve él már Németországban.
  • A 550 ezer ember fele határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 34 százalékuk csak egy ideig maradhat az országban.
  • A legtöbb elutasított menedékkérő Törökországból (77 600), Koszovóból (68 549) és Szerbiából (50 817) érkezett.
  • 168 ezer ember kapott befogadotti státuszt, köztük 100 000 elutasított menedékkérő. Ezt a státuszt azok kapják, akik ugyan nem jogosultak menekültstátuszra, de hazájukba visszatérve üldöztetés veszélyének vannak kitéve, és nincs olyan biztonságos harmadik ország, amely befogadja őket. Közülük 37 ezer embernek nincs útlevele, ezért maradhat Németországban. 
  • 10 ezer olyan ember van, akit már kiutasítottak Németországból, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban nem megfelelő a biztonsági helyzet.  

Svédországban közben elérte a 12 ezret az elutasított és emiatt körözés alatt álló menedékkérők száma, írja az MTI. Az SVT svéd közszolgálati televíziónak Per Löwenberg, a svéd határőrség kitoloncolásért felelős képviselője azt mondta: az ügyek nagyobb részét elévülés miatt kell lezárni, mert a rendőrség egyszerűen nem találja meg ezeket az embereket.

A rendfenntartók az elutasított illegális bevándorlók csupán harmadát tudják visszaküldeni, mert a rendőrségnek nincs elég embere a feladathoz. A jelenlegi törvények szerint az elutasított menedékkérők négy év elteltével ismételten folyamodhatnak a menekültstátusért, és akkor a migrációs hatóság újrakezdi ügyük vizsgálatát.

Tavaly 163 ezer menedékkérő érkezett Svédországba. A rendőrség szerint a közeljövőben jelentősen növekszik majd azoknak a menekülteknek a száma, akik megpróbálnak elrejtőzni azután, hogy menedékkérelmüket elutasították.