Felháborodott Orbánék hamis állításain a svéd nagykövetség is

2016.09.23. 19:10
A svéd nagykövetség szerint hamis információkat terjeszt az EU nyugati tagállamairól a magyar kormány, mikor no-go-zónákat nevez meg, ezért felvették a kapcsolatot Szijjártó Péterrel. A kvóta-népszavazásra készült információs anyagot minden háztartásba eljuttatják.

Nagy-Britannia után Németország és Svédország külképviselete is felvette a kapcsolatot Szijjártó Péter külügyminiszterrel a kormány no-go-zónás röplapjai miatt, írja a The Local. A tájékoztatót az október 2-i kvóta-népszavazás előtti kampány keretében minden magyar háztartásba eljuttatják. A röplap térképen jelöli a migráció által különösen sújtott városok veszélyes negyedeit, többek között London, Berlin, Brüsszel és Malmö kerületeit pirosozták be. A szöveg így szól:

A „no-go” zónáknak nevezett területek olyan városrészek, amelyeket a hatóságok nem, vagy nehezen képesek ellenőrzésük alatt tartani. Ezekben a befogadó társadalom írott vagy íratlan normái alig érvényesülnek.

A The Local megkereste a budapesti svéd nagykövetség konzulát, Boda Annát, aki tagadta, hogy Svédországban léteznének ilyen helyek. Boda szerint van helye az éles kritikának. A nagykövetség saját feladatának tekinti, hogy valós tájékoztatást nyújtson a magyaroknak Svédországról és a többi érintett tagországról, mivel szerintük a kormány által terjesztett röplap erősen elfogult. Ezért is keresték fel a nagykövetség képviselői Szijjártó Péter külügyminisztert. Boda a lapnak elmondta, a svéd rendőrség 15 olyan kerületet tart számon az országban, ahol különösen magas a bűnözési arány.

A napokban Szijjártó a BBC Newsnight vendége volt, ahol a riporter élesen kritizálta a röplapok tartalma miatt. A brit nagykövetség még aznap közleményt adott ki, melyben visszautasítják a kormányzati kampány vonatkozó részét.