Aleppo bekebelezésére indul Aszad

2016.09.23. 18:41

Legalább 27 ember meghalt abban a légitámadásban, amelyet szemtanúk szerint a szíriai hadsereg és a vele együttműködő orosz légierő hajtott végre közösen Szíria egykor legnagyobb városában, Aleppóban. A BBC-nek nyilatkozott helyi önvédelmi csoport tagja szerint a halottak száma hetven.

A 2011-ben kitört polgárháború előtt kétmilliós városban jelenleg 250 ezer ember próbálja túlélni a támadásokat, víz-, élelem- és gyógyszerhiánytól sújtva.

Minderre azután került sor, hogy hétfőn nem hosszabbította meg a rövid életű tűzszünetet Bassar Aszad, majd megsemmisített egy humanitárius konvojt, amely Aleppóba vitt volna élelmiszert és gyógyszert.

Moszkva tagadta, hogy az oroszoknak vagy Aszadnak közük lett volna a támadáshoz – bár a bombák nyomai orosz gyártmányú fegyverekre utalnak. 

Ráadásul az akció megtorlásként is felfogható a múlt hét végi amerikai támadás miatt. Akkor  62 kormánypárti szíriai katona halt meg, állítólag tévedésből: az amerikaiak az Iszlám Állam erőinek hitték a damaszkuszi csapatokat. Washington elismerte tévedését, ez azonban nem segített a tűzszünet megújításában, amiről John Kerry amerikai és SZergej Lavrov orosz külügyminiszter nem tudott megállapodni.

Az Aszaddal és az Iszlám Állammal egyaránt szembenálló, nyugati támogatást élvező felkelők elleni fellépés célja, hogy a damaszkuszi hatalom megszerezze az egykor a fővárosnál is népesebb település feletti ellenőrzést, ezzel az ország gazdaságilag és stratégiailag legfontosabb területeit az irányítása alá vonja – előrevetítve akár az ország szétszakítottságának véglegesítését. 

Aleppo jelenleg a különböző erők bonyolult erővonalában áll: legnyugatibb csücskét a felkelők ellenőrzik, ám ezután Aszad erőinek gyűrűje jön, amelyben azonban a város keleti fele a felkelők kezén van. Ezt akarja felszámolni Aszad – miközben az Iszlám Állam ellen nem lép fel.