Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudtak megállapodni a szíriai tűzszünetről

2016.09.23. 06:26

Az Egyesült Államok és Oroszország nem tudott megállapodni csütörtökön arról, hogy miképp lehetne helyreállítani a Damaszkusz által a minap felmondott szíriai tűzszünetet, írja az MTI.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette: tarthatatlan, hogy csak Washington legyen nyitott a béke megteremtésére, és felszólította Oroszországot és a szíriai kormányt, hogy tegyenek ők is ezért.

"Ha az oroszok előállnak konstruktív javaslatokkal, akkor meghallgatjuk ezeket" - jelentette ki Kerry a Szíria Barátai Nemzetközi Csoport tanácskozása után, amelyet az ENSZ New York-i székhelyén tartottak a világszervezet közgyűlésének ülésszaka alatt. Hozzátette, hogy pénteken folytatják a megbeszéléseket.

Az amerikai külügyminiszter elítélte Damaszkuszt amiatt, hogy légierejével bombázza az ellenzékieket és velük együtt civileket. Kerry épp a tanácskozáson értesült arról, hogy Damaszkusz bejelentette: a szíriai hadsereg új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen - közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő, hozzátéve, hogy a külügyminiszter ennek hatására dühösen kifakadt. Kijelentette, hogy nincs értelme ígérgetni és olyan terveket készíteni, amelyekhez nem tartják magukat a felek.

A Szíria Barátai Nemzetközi Csoportban az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül több mint egy tucat európai és közel-keleti ország vesz részt. A csoport tagjai között három napon át folyt a nyilvános és a nem nyilvános tárgyalás New Yorkban a tűzszünet helyreállításáról.