Minden, amit tudni lehet az orosz rakétával lelőtt maláj gépről

000 Par7939498
2016.09.28. 18:07 Módosítva: 2016.09.28. 19:11
Fotók, videók és szemtanúk bizonyítják, hogy orosz gyártmányú rakétával, oroszbarát területről lőtték ki az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es személyszállítót, közölte a civil vizsgálóbizottság. Oroszország tagadja a 298 utas életét követelő tragédia felelősségét, szerintük nem oroszok által támogatott lázadók lőttek.

Ahogy kedden már tömören összefoglaltuk, a Hollandia által vezetett vizsgálóbizottság a következőket állapította meg:

 • A gépet egy orosz gyártmányú Buk rakéta semmisítette meg.
 • A rakétát az oroszbarát területről, Snyizne városka közeléből lőtték ki. A BBC szerint a kilövés helyszíne 
 • A rakétarendszer az oroszországi Kurszknál állomásozó 53. légvédelmi osztagé volt. 2014 júliusában csempészték át az orosz-ukrán határon, hogy a szemtanúk szerint Donyeckben bukkanjon fel. A rakéta július 17-én érkezett Snyiznéhez.
 • A feltételezések szerint a gépet véletlenül lőtték le, mert ukrán katonai szállítógépnek nézték.
 • A rakétarendszert másnap csempészték vissza Oroszországba.

A bizottság nem közölte, ki a közvetlen felelőse a rakéta kilövésének. Kimondták, hogy sem ezt, sem a parancs kiadójának személyét nem szükséges megállapítani. A vizsgálóbizottság tagjai Hollandiából, Ausztráliából, Belgiumból, Malajziából és Ukrajnából érkeztek. A vizsgálatot végző Van de Roer kritikája szerint a holland fél bürokratikus hozzáállása is hátráltatja az ügy felgöngyölítését.

Bizonyítékok és reakciók

A nyomozók egy sajtókonferencián prezentálták a bizonyítékokat. Sok szemtanú vallomása, fotók és videók is igazolják, hogy a rakétakilövőt Oroszországból Ukrajnába vitték. Elmondásuk szerint a rakéta kilövésének is számos szemtanúja volt, és bizonyító erejű befogott telefonhívásokat is lejátszottak. 

Az oroszok határozott tagadással reagáltak, és az orosz honvédelmi minisztérium is cáfoló közleményt adott ki. Leonyid Szluckij, a FÁK parlamenti bizottságának első embere szélsőségesen politikai töltetűnek és provokatívnak nevezte a vizsgálóbizottság közleményét.

A szeparatista lázadók szintén tagadják, hogy közük volna az esethez, mivel elmondásuk szerint sosem volt egy hasonló művelethez szükséges légvédelmi rendszerük, sem embereik, akik működtethették volna azt. 

Az orosz teóriák

Oroszország már több ízben állást foglalt a donyecki katasztrófával kapcsolatban, az elméleteik a BBC összefoglalója szerint folyamatosan változtak:

 • 2014. júliusában, négy nappal a tragédia után Oroszország által bemutatott műholdas képek alapján ukrán, szárazföldről kilőtt Buk rakéta, vagy ukrán katonai repülőgép okozta a tragédiát.
 • Egy évvel később egy koronatanúnak nevezett ukrán légi-hadipari technikus vallomását hangoztatták, ami alapján az MH17-est egy ukrán Su-25-ös lőtte le.
 • 2015. októberében megerősítették, hogy Buk rakéta volt használatban, de azt mondták, hogy egy olyan régi darab, amit Oroszország már nem is tart az arzenáljában
 • Végül idén szeptemberben az orosz honvédelmi minisztérium által kiadott radarképek alapján azt állították, hogy a rakétát nem oroszok által támogatott lázadók lőtték fel.

Még júliusban lezárult a legtöbb légikatasztrófában elhunyt hozzátartozóinak kártalanítása. A Malaysia Airlines nem nyilatkozott a kompenzáció összegéről, mert ezt a családtagok és a jogi tanácsadók közötti bizalmas információnak tekintik. A CNN szerint a hozzátartozók egy kisebb csoportja még mindig tárgyalásokat folytat a légitársasággal a kompenzációról. • Bérelnék
 • Bankszámla