57 szélsőségest figyelnek a brüsszeli Molenbeekben

2016.09.29. 21:06

A titkosszolgálatok ötvenhét olyan radikális személyt tartanak megfigyelés alatt Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű negyedében, akik fenyegetést jelenthetnek az állam biztonságára, jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter. Többségük korábban külföldön harcolt különböző dzsihadista csoportok tagjaként. Közülük 27-en pedig a jövőben készülnek Szíriába utazni.

„Lehetséges, hogy nem mindegyikük jelent komoly veszélyt" – mondta Jambon, hozzátéve, hogy azok le fognak kerülni a listáról, akik már nem jelentenek fenyegetést a társadalomra. Azt is elmondta, hogy a több brüsszeli városrészre kiterjedő, februárban bejelentett „Csatorna-terv" keretében a hatóságok az elmúlt hat hónapban ötezer házkutatást tartottak a városrészben.

A 96 ezer lakosú kerület azután került a hírek középpontjába, hogy kiderült, a tavaly novemberi párizsi, valamint a márciusi brüsszeli merényletek elkövetői közül többen is hosszabb-rövidebb időre megfordultak a negyedben.

Jan Jambon később bejelentette, hogy aktiválták a „Csatorna-terv" második fázisát, amelynek keretében Molenbeek-Saint-Jean és Vilvorde után hat másik brüsszeli kerületben (Anderlecht, Koekelberg, Laeken, Saint-Gilles, Saint-Josse és Schaerbeek) is fokozzák a rendőri jelenlétet. Októbertől a korábbinál 66-tal több rendőr fog szolgálatot teljesíteni ezekben a városrészekben, írja az MTI.