Ferenc
10 °C
29 °C

Mérgezett infúzióval öltek meg betegeket egy japán kórházban

2016.09.29. 21:18

Kórházi alkalmazott lehet az, aki legalább két idős pácienst gyilkolt meg egy jokohamai kórházban infúzióba csempészett méreggel. Az áldozatok száma jóval magasabb is lehet, mert az intézményben megugrott az elhalálozások száma az utóbbi hónapokban - írja az MTI. 

A város Kanagava negyedében működő Ogucsi Kórház szeptember 20-án jelezte a rendőrségnek, hogy feltehetőleg megbabrálták az intézmény néhány infúziós zsákját. A hatóságok szerint két 88 éves pácienst mérgeztek halálra a kórházban. A nyomozók nem találtak lyukakat a két elhunyt férfi infúziós zsákjain, de nagyjából tíz olyan használaton kívüli zsákot találtak a kórház negyedik emeleti nővérszobájában, amik csomagolásán lyukakat fedeztek fel.

A hatóságok szerint valaki ezeken keresztül próbálhatott meg olyan, a szappanokban és mosószerekben gyakran előforduló, úgynevezett felületaktív anyagokat fecskendezni a zsákokba, amilyeneket a gyanú szerint a két áldozat meggyilkolásához is használtak.

A két páciens a szeptember 17-ével kezdődött háromnapos hosszú hétvégén halt meg, amikor csak kevés ügyeletes volt a kórházban. Az intézmény bejárata zárva volt, és biztonsági őrök is szolgálatban voltak.

A kórházakban gyakran használnak felületaktív anyagokat a fertőtlenítéshez, ám az emberi szervezetbe jutva ezek az anyagok mérgezőek lehetnek.

Szokatlanul sok halott

Július óta szokatlanul sok - negyvenhat - másik páciens is meghalt a kórház negyedik emeletén, ahol a két áldozatot is ápolták. Augusztus közepe és szeptember közepe között volt néhány nap, amikor négy-öt páciens is meghalt, ám mivel az intézmény semmilyen kórházi fertőzésre utaló jelet nem talált, annak tudta be a magas halálozási rátát, hogy akkortájt sokkal több végstádiumban lévő beteget vett fel.

Arendőrség munkáját nehezíti, hogy a holttestek nagy részét már elhamvasztották.