Online követhetőek a bírósági tárgyalások Kínában

2016.09.30. 14:21

Új, a bírósági ügyeket online is követhetővé tevő weboldal teheti kicsit átláthatóbbá Kína több sebből vérző jogrendszerét, írja a BBC. A tingshen.court.gov.cn címen elérhető oldalon az érdeklődők élőben és felvételről is követhetik az akár a Tencenthez hasonló nagyvállalatok bírósági tárgyalásait is.

Az oldal látogatói elé Kína térképe tárul, amelyen aztán az egyes tartományokra kattintva listába szedve böngészhetnek az egyes törvényszékek által eddig közzétett anyagok között. Ezeket aztán több perspektívából, akár osztott képernyőn is lehet követni, néhány tárgyalást pedig vissza is lehet nézni.

Egy ilyen lehetőség biztosítása kifejezetten meglepőnek tűnik a sokak által egyre keményvonalasabbnak tekintett Kínában, ahol az elmúlt időben több emberi jogi ügyvédet és más aktivistákat is bebörtönöztek. Emellett azért is szokatlan, mert habár a kínai tárgyalások hivatalosan nem zártak, nem lehet csak úgy benézni egyre. Erre vonatkozóan minden bíróságnak saját szabályozása van, ami néha még a családtagoknak is megtiltja a részvételt.

A média képviselői számára sem túl egyszerű információt szerezni egy-egy ügyben, így számukra ez az oldal kimondottan hasznos lehet majd.  Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól minden tárgyalás szabadon megtekinthető lesz majd, hiszen például a vitatott politikai ügyekbe továbbra sem nyerhet majd betekintést a nagyközönség. 

Így is lesznek azonban kimondottan érdekes ügyek, elég csak a pekingi kerületi önkormányzatokat perelő ember ügyére gondolni, akinek célja az, hogy kiderítse, mennyi pénzt ajánlottak azoknak, akiknek lerombolták a házait. Az építési társaságok és korrupt helyi vezetők ezt igyekeznek titokban tartani, hiszen így a lehető legkevesebb összeget tudják kifizetni a kilakoltatott polgároknak, azonban ha ezek az adatok nyilvánosak lennének, kénytelenek lennének megegyezni velük egy "igazságos összegről". Ez jelenleg is népszerű témának számít Kínában, így a nagyobb nyilvánosság csak segíthet rajta.

Egyes szakértők üdvözölték a honlap létrejöttét, szerintük ez nem csak az emberek tájékoztatásában és a korrupció megelőzésében segít, de azt is megmutatja, mi zajlik valójában az országban, ami az állam által irányított médiumokból nem igazán derül ki. Érvként hozták fel azt is, hogy a nyilvánosság az ügyvédeket is jobb munkára sarkallhatja.

Néhányan azonban kevésbé optimisták a dologgal kapcsolatban, ők azzal érvelnek, hogy a közzététel sértheti az emberek személyiségi jogait és akaratuk ellenére teheti közzé kisebb botlásaikat is.