A kolumbiai elnök kapta a Nobel-békedíjat

GettyImages-609538456
2016.10.07. 11:06 Módosítva: 2016.10.07. 11:34

A norvégiai bizottság bejelentette, hogy a 2016-os Nobel-békedíjat Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja, amiért keményen dolgozott, hogy békét hozzon az 52 évnyi polgárháború után országának. Annak ellenére is neki adták a díjat, hogy vasárnap a szavazók szűken elutasították a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadócsoporttal kötött békeegyezményét.

Több mint 220 ezer halott, hétmilliónál is több otthonát elhagyni kényszerülő ember, rengeteg emberrablás és véget nem érő harcok – erről szólt a FARC és a kolumbiai kormány között dúló, 52 éve tartó polgárháború. 

2010-ben Santos azzal az ígérettel kampányolt és nyert, hogy véget vet a háborúnak. A 2000-es években indított offenzívában a FARC jelentősen meggyengült, így ezen a ponton már mindkét félnek érdekében állt legalábbis tárgyalni valamiféle megegyezésről, ami ezúttal hosszabb távú megoldással kecsegtetett, mint a korábbi hasonló próbálkozások. Santos és a FARC vezetői négy évnyi tárgyalások után megegyeztek, és aláírtak egy békeegyezményt, ezt azonban október 4-én népszavazásnak kellett volna szentesítenie. Ezen szűken a nemek győztek, elutasítva így a kormány és a gerillák közötti megállapodást.

Ennek ellenére mindkét fél bejelentette, hogy folytatódnak a béketárgyalások, és egyelőre október 31-ig meghosszabbították a tűzszünetet. A békedíjat odaítélő bizottság az indoklásban külön kiemelte, hogy arra biztatják Santost és a FARC-ot vezető Timochenkót, hogy tartsák tiszteletben a tűzszünetet, és vegyenek részt konstruktívan a folytatódó béketárgyalásokon.

A bizottság szerint a kolumbiai nép nem a békét utasította el, hanem a megkötött egyezmény konkrét pontjait. A FARC-ot nagyszabású offenzívájával meggyengítő Alvaro Uribe volt elnök és támogatói azért nem akarták elfogadni a megállapodást, és kampányoltak ellene, mert szerintük a gerilláknak felelniük kell tetteikért, míg a dokumentum értelmében elkerülhették volna a börtönt.

A Nobel-bizottság szóvivője méltatta, hogy Santos korábban jelezte, utolsó hivatali napjáig küzdeni fog a békéért. „Reméljük, hogy a békedíj erőt ad majd neki, hogy sikerre vigye ezt a feladatot" – mondta. Egyben azt is remélik, hogy a kolumbiai nép is érezni fogja majd a következő években a megbékélési folyamat hatását. Szerintük ugyan a konkrét megállapodást a népszavazás elutasította, de a tárgyalásokkal egyértelműen közelebb került egy békés lezáráshoz a véres konfliktus.

Azt a kérdést nem kommentálták bővebben, hogy miért nem megosztva kapta Santos és a FARC-vezető Timochenko a díjat, de a szóvivő szerint az elnök szerepe különösen fontos volt, és mindent feltett a békére.